Rushdie vaken igen: ”Pratar och skojar”

Publicerad 2022-08-14

Salman Rushdie fick 12 knivhugg när han attackerades på scenen, enligt åklagaren.

Under natten mot söndagen skriver AP att författaren inte längre vårdas i respirator.

”Han pratar och skojar”, uppger kollegan Aatish Taseer enligt nyhetsbyrån.

Salman Rushdie, 75, vårdas fortfarande på sjukhus efter attacken på Chautauqua-institutet, söder om Buffalo.

Men hans tillstånd har förbättrats, uppger AP under natten mot söndagen.

Nyhetsbyrån hänvisar till ett uttalande från Rushdies vän och kollega Aatish Taseer. Han skriver, enligt AP, på Twitter att Salman Rushdie ”tagits ur respiratorn” och att han ”pratar och skojar”.

Något sådan tweet är inte synlig på Aatish Taseers konto, men AP uppger att Salman Rushdies agent Andrew Wylie har bekräftat uppgifterna.

Ett dygn tidigare, sent på fredagskvällen, uppgav Wylie att Rushdie var sövd och andades med hjälp av respiratorn:

”Det är dåliga nyheter. Salman kommer sannolikt att förlora ett öga. Nerverna skars av i ena armen och hans lever blev huggen och skadad”, sa han i ett uttalande.

Hadi Matar nekar

Den misstänkte gärningsmannen Hadi Matar, 24, ställdes på lördagen inför rätta och delgavs misstanke om bland annat mordförsök. Han nekar till brott, uppger försvararen Nathaniel Barone enligt CNN.

Under domstolsförhandlingen uppgav åklagaren Jason Schmidt att dådet var planerat och att Rushdie knivhöggs omkring 12 gånger, skriver Sky News.

Skadorna inkluderar tre hugg på höger sida av halsen, fyra i buken, ett i höger öga och ett i bröstet, uppger CNN.

Hadi Matar, 24, är född i USA och har enligt bland andra NBC uttryckt stöd för shiaextremism och Irans regim i sociala medier.

Var med i boxningsklubb

Hans hem i New Jersey är nu avspärrat och genomsöks av FBI.

Matar var sedan i april medlem i en lokal boxningsklubb vars medlemmar beskriver honom som tystlåten och reserverad, men med härjad uppsyn.

– Du vet det där utseendet att du har den värsta dagen i ditt liv. Det hade han varje dag, säger ägaren Desmond Boyle till CNN.

Salman Rushdie har levt med ett pris på sitt huvud i mer än tre årtionden. Han blev världskänd för sin bok ”Satansverserna” som förbjöds i Iran 1988.

Salman Rushdie.

Följ ämnen i artikeln