Covidlarmet från Rumäniens läkare: "Desperata"

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2021-10-15

Patienter på akutintaget på Bagdasar-Arseni-sjukhuset i Rumäniens huvudstad Bukarest. Mottagningen har gjorts om till covid-19-avdelning.

Medan Sverige avvecklar restriktioner och återgår till något slags normalitet härjas Östeuropa svårt av en fjärde våg av covid-19.

I Rumänien, där dödstalen just nu är högst i världen, slår vårdpersonal larm om sjukhus på bristningsgränsen.

”Vi är desperata”, skriver ett läkarförbund i ett öppet brev.

Med nära hundra coviddöda per miljon invånare de senaste sju dagarna är Rumänien just nu det land i världen där pandemin skördar flest offer. Landet har EU:s näst lägsta vaccinationsgrad: Bara 34 procent av den vuxna befolkningen är fullvaccinerad, jämfört med EU-snittet på 74 procent.

Flera av grannarna uppvisar liknande siffror. På listan över länder med flest döda i förhållande till folkmängd ligger åtta av tio i Östeuropa.

Organisationen Läkarkollegiet i Bukarest, som samlar läkare i den rumänska huvudstaden, varnar i ett brev för att landets sjukvård är på bristningsgränsen.

”Vi är desperata eftersom vi förlorar hundratals patienter som dör på rumänska sjukhus varje dag”, skriver man enligt nyhetsbyrån AP.

”Vi är desperata eftersom vi tyvärr har hört alltför många gånger: 'Jag kan inte andas' och 'Jag är inte vaccinerad'.”

Iva-patienter till Ungern

Den allvarliga situationen fick nyligen Rumänien att skjuta upp all icke-akut vård i 30 dagar och be EU om hjälp. Från Bryssel kom snart ett löfte om 250 syrgaskoncentratorer. Grannlandet Ungern har också erbjudit sig att ta emot rumänska iva-patienter.

I den lilla byn Adunatii-Copaceni strax söder om Bukarest är vaccinskepsisen utbredd. 69-årige Ion Dinu säger till nyhetsbyrån Reuters att han och hans hustru Maria tillbringar den mesta tiden i trädgården, och därför inte träffar så mycket folk. Han förklarar att han har sett på tv att covid-19-vaccinen kanske inte är så effektiva som det sägs.

– Jag säger inte att jag är emot det. Jag är bara inte helt övertygad om att det är lika effektivt som influensavaccinet, det har gått för kort tid för att dra några slutsatser, säger han.

Rädd för biverkningar

Artonåriga Denisa är rädd för biverkningarna, och ifrågasätter om det gör någon större skillnad att ta sprutan.

– Även om alla hade vaccinerat sig skulle vi fortfarande vara i den här situationen, man kan fortfarande bli smittad, säger hon till Reuters.

Butiksägaren Valeriu Neagu är en av dem som har vaccinerat sig, och han är besviken på sina landsmän.

– Folk fattar fortfarande inte vad det är som pågår. De tror att det är något slags skämt. Det är den utbildningsnivån vi har här i landet. Folk tror inte på det förrän de dör av det, säger han.