Toppolitikern om Zelenskyj: ”Han är en gangster”

Publicerad 2022-03-11

President Zelenskyj är ”en gangster” och den ukrainska regeringen ”otroligt ondskefull”.

Den amerikanske toppolitikerns uttalanden har väckt stor ilska.

– Kongressledamoten uttryckte bara sin olust, säger Madison Cawthorns talesperson.

Följ ämnen
Ukraina

Det var under ett möte i Asheville i hemstaten North Carolina som den republikanske ledamoten av representanthuset gick till attack mot mannen som under de senaste veckorna blivit hjälte för stora delar av världen.

Uttalandena som gjordes i helgen publicerades under torsdagen av lokala tv-stationen WRAL.

– Kom ihåg att Zelenskyj är en gangster. Kom ihåg att den ukrainska regeringen är otroligt korrupt och otroligt ondskefull, sa Cawthorn på videoklippet.

Madison Cawthorn tillsammans med Donald Trump.

Svaret: En avvikare

Både demokrater och republikaner reagerade med ilska när uttalandena blev kända under torsdagen.

– Det är bara naturligt att det republikanska partiet under ledning av Donald Trump, som hyllar Putin som ”ett geni” och ”smart” samtidigt som denne inleder ett oprovocerat och orättfärdigt krig mot det ukrainska folket, skulle utvecklas till att attackera den demokratiskt valde presidenten av Ukraina som visat sant hjältemod under rysk aggression, säger Ammar Moussa, talesperson för Demokraterns nationella kommitté, i ett uttalande.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham, som ställt sig bakom hårda sanktioner mot Ryssland, gjorde sitt bästa för att distansera Cawthorn från partiet under en presskonferens.

Han kallade honom för en ”avvikare i största möjliga mån på vår sida”.

Röstade emot ryskt oljestopp

Madison Cawthorn var en av 15 republikaner i representanthuset som tidigare i veckan röstade emot att förbjuda rysk oljeimport till USA.

Talespersonen Luke Ball menar att syftet med uttalandena var att ”uttrycka olust över hur utländska ledare, inklusive Zelenskyj, använder falsk propaganda för att dra in USA i en konflikt i Europa”.

– Han vill inte att USA dras in i ytterligare en konflikt genom känslomässig manipulation, säger Ball enligt Washington Post.

Under torsdagen skrev Madison Cawthorn ett inlägg på Twitter där han lät som ett eko av Donald Trump – som hävdat att Putin aldrig skulle ha vågat sig på en invasion om han fortfarande var president.

”Det borde inte komma som en chock för någon att Putin inte var rädd för Sleepy Joe”, skrev Cawthorn.

Den 26-årige kongressledamoten har inte heller tidigare skyggat för kontroversiella uttalanden. Han har kallat Joe Biden för ”mentalt instabil” och ifrågasatt att presidenten skulle hitta till kongressen.

Han har också kallat USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci för en kinesisk marionett.