USA

Republikaner rasar mot Obamas party

Av: 

TT

Före detta president Barack Obama firar 60 år. Arkivbild.
Före detta president Barack Obama firar 60 år. Arkivbild.

NYHETER

Barack Obamas stora 60-årsfest på lördag följer den amerikanska folkhälsomyndighetens alla riktlinjer för att förhindra smittspridning. Trots det riktar republikanska politiker skarp kritik mot evenemanget.

Obamas stora födelsedagskalas, på den exklusiva ön Martha's Vineyard i Massachusetts, sker mitt under ett känsligt läge i pandemin. Den smittsamma deltavarianten av viruset har den senaste tiden fått fallen att stiga kraftigt.

Festen kantas av försiktighetsåtgärder. De hundratals deltagarna måste vara vaccinerade och ha testat negativt för coronaviruset. Evenemanget kommer att ske utomhus och en särskild ”covid-koordinator” ska finnas på plats, enligt källor till amerikansk press.

Smittoläget i Massachusetts är dessutom tillräckligt mycket under kontroll för att myndigheterna inte ser det som nödvändigt för vaccinerade personer att bära munskydd inomhus.

Kritik på Twitter

Framträdande republikaner kritiserar dock – föga förvånande – expresidentens fest.

Kongressledamoten Jim Jordan twittrar att om det var president Trumps födelsedag så skulle Demokraterna undra ”hur någon kan vara så vårdslös” och tycka att ”de dödar folk”.

”Gäller undantag för fester där rika liberala kändisar närvarar?”, undrar Republikanernas partiordförande Ronna McDaniel.

”Kommer Demokraterna kräva att alla gäster bär mask?”, twittrar kongressledamoten Lance Gooden.

Biden kommer inte

Trumpregeringen kritiserades för att arrangera flera stora evenemang i Vita huset under pandemin innan vaccin fanns att tillgå.

En ceremoni som firade den då nytillsatta domaren i Högsta domstolen, Amy Coney Barrett, misstänktes för att ha lett till att ett tiotal personer smittades, däribland Trump själv.

Vita husets talesperson Jen Psaki betonade på måndagen att Obamas födelsedagsfest sker utomhus och med flera försiktighetsåtgärder. President Joe Biden, som var Barack Obamas vicepresident, väntas inte närvara.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Barack Obama