Larmet: Går inte att boka tågbiljetter till jul

Publicerad 2022-10-20

Det går inte att boka tågbiljetter till jul.

Anledningen är en försenad tågplan från Trafikverket.

– Det är ohållbart som det har varit hittills, att vi får så sena besked, säger Martia Nord, presskommunikatör på SJ.

Den som redan nu har kollat tågresor inför jul kan ha märkt att det ännu inte går att boka några tågresor efter den 11 december, hos flera av de stora tågbolagen.

Anledningen är att Trafikverket infört ett nytt planeringssystem för årets tågplan. Tågplanen innehåller såväl tidtabeller för persontåg och godståg som tidplan för banarbeten. Andra helgen i december varje år byts tågplanen ut.

Men det nya systemet har lett till att årets tågplan blivit försenad.

– Tågplanen som sådan är senarelagd än vad den varit tidigare år, cirka en månad, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Tågföretagen: Vill inte vara alarmistiska, men ...

Det nya systemet har tagits fram för att man bättre ska kunna nyttja järnvägarna, enligt Trafikverket.

– För att klara det har vi behövt införa ett nytt system, som har tagits fram tillsammans med andra inom branschen. Det är den kanske största förändringen i järnvägsbranschen under de senaste 50 åren, säger han, och fortsätter:

– Vi har helt klart ambitionen att det här ska funka. Vi kan inte stoppa tågtrafiken i Sverige.

Den försenade tågplanen har resulterat i att flera tågföretag ännu inte har kunnat planera sina avgångar. Tågföretagen – en bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges alla stora tågtrafikföretag – skickade därför ut en skrivelse till Trafikverket förra veckan, rapporterar tidningen Järnvägar.

– Vi vill inte vara alarmistiska men vi är väldigt oroliga för att det här inte kommer att fungera, säger Ted Söderholm, vd i statliga godstågsbolaget Green Cargo och styrelseordförande i Tågföretagen, till tidningen.

– Vi har försökt föra en dialog med Trafikverket men vi har inte fått klara besked i en lång rad frågor, vi är inte särskilt trygga i den nuvarande situationen, fortsätter han.

I skrivelsen varnade Tågföretagen också för ett totalstopp i tågtrafiken den 11 december – om en fullständig tågplan inte presenterades snart.

– Låt oss från Tågföretagen vara ytterst tydliga med detta: Sveriges tågföretag kommer inte på några villkor att bedriva tågtrafik från och med den 11 december om vi inte är övertygade om att den höga nivån på trafiksäkerhet bibehålls, efter att vi givits tillräckligt utrymme för att fullgöra vår skyldighet att bidra till hanteringen av gemensamma risker, säger Ted Söderholm också.

”Förståelse för frustrationen”

I vanliga fall ska tågplanen skickas ut till Tågföretagen senast 18 veckor före den nya tågplanen träder i kraft, enligt Tågföretagen. Därefter kan Sveriges tågtrafikbolag, som exempelvis SJ och MTR, planera sina avgångar och resurser som personal.

Sent på tisdagskvällen kom så beskedet att Trafikverket lämnat in sin tågplan.

– Vi vill inget hellre än att släppa våra biljetter så snart som möjligt och har väldigt stor förståelse för den frustration som resenärerna känner. Det är ohållbart som det har varit hittills, att vi får så sena besked, men nu är vi glada att beskedet kommer, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ, till TT.

Hon fortsätter:

– Vi jobbar på så snabbt vi bara kan, men det är en väldigt komplex process. Vi har väldigt många tåg som går över hela Sverige och mycket personal som ska schemaläggas. Vi har också en hög andel anslutningsresor, där man inte bara reser en sträcka utan byter tåg.

Följ ämnen i artikeln