Kungsörnar har fått ungar i Västergötland

TT

Publicerad 2022-09-25

Två år i rad har kungsörnsungar kläckts i Västra Götalands län, rapporterar lokala medier.

Tidigare har inga lyckade häckningar konstaterats i länet.

Kungsörnen har etablerat sig i Västsverige. Nyligen hittades en kungsörnsunge i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn och förra året hittades en till unge i de inre delarna av Västergötland.

Innan dess hade det inte upptäckts några lyckade häckningar i länet.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Det fanns inga fynd av häckande kungsörn i hela Västra Götalands län. Så det var ju en riktig skräll, säger Claes-Göran Ahlgren, ordförande i den ideella föreningen Örn-72 till P4-kanalerna i Västsverige.

Kungsörnsungen i Komosse naturreservat utanför Ulricehamn har kommit till världen efter att föreningen Örn-72 fick tillstånd av Länsstyrelsen att bygga ett konstgjort bo i en hög tall. Ett örnpar hittade boet och en unge såg dagens ljus under sommaren.

Kungsörnen förekommer på relativt många platser i landet, men är vanligast i de alpina miljöerna i norr. Förra året saknades dokumenterade kungsörnsrevir i Blekinge, Södermanland, Västmanland och Stockholm.

2021 inventerades totalt 790 revir av kungsörn i Sverige samt tre revir som delas med Norge, enligt Naturhistoriska riksmuseets rapport.

ANNONS

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln