M-källa om SD-utspelen: Åkesson skämmer ut Kristersson i EU

Publicerad 2023-05-16

Sverigedemokraterna trappar upp EU-kritiken mitt under ett känsligt läge för Ulf Kristersson.

Enligt en M-källa med insyn försvagas hans ställning i unionen av Jimmie Åkessons utspel.

– Sverigedemokraterna skämmer ut Ulf Kristersson under svenskt ordförandeskap, säger källan.

Samtidigt som Sverige är ordförandeland i EU trappar Sverigedemokraterna upp sin kritik mot unionen.

Enligt en M-källa med insyn har SD:s agerande lett till interna diskussioner i Moderaterna. Uppfattningen är att utspelen inte är positiva för statsminister Ulf Kristersson – som är ansiktet utåt i EU när Sverige är ordförandeland.

– Utspelet från Jimmie Åkesson försvagar Ulf Kristersson under ordförandeskapet. Det är i princip bara Viktor Orbán som leker med att i framtiden lämna EU, säger källan.

Enligt en källa ska Jimmie Åkesson ha försvagat Kristerssons ställning i unionen.

Kan få konsekvenser för samarbetet

Inom Moderaterna finns det visserligen en del EU-skeptiska röster, men att tala om en möjlig ”Swexit” finns inte på kartan, resonerar källan:

– Om SD fortsätter med att försvåra regeringens EU-arbete, då får det konsekvenser för Tidö-samarbetet, det blir mer slitningar.

Både källor i M och SD säger att ett syfte med Jimmie Åkessons utspel är att fånga upp EU-kritiska röster. Partiet har en splittrad väljarkår, vissa vill ha en ”Swexit”, andra är mer allmänt kritiska till unionen. Åkesson försöker nu hitta en mellanväg för att fånga upp så många av dem som möjligt, menar en uppgiftslämnare i Moderaterna.

– Jag tror att SD gapar efter för mycket, de har gått ett steg för långt. Att säga att Sverige ska förbereda sig för en ”Swexit” är väldigt långtgående. Jag tror det är få som tycker att det är tid att föra upp den här diskussionen, säger M-källan.

EU-parlamentet i Bryssel.

Behov att särskilja sig från M

En SD-källa förklarar Åkessons agerande med att partiet vill särskilja sig från M. Det finns också ett behov att skydda sig mot att SD:s profilfrågor på migrationsområdet kan komma att stoppas av EU i framtiden.

– Om partiets kärnfrågor avgörs i EU, vad är då framtiden för partiet? Det finns personer internt som spekulerar i att det är därför M gick med på så mycket i Tidö, för att de redan då visste och arbetade för att flera av frågorna ska hanteras på EU-nivå.

Statsminister Ulf Kristersson avböjer intervju. EU-minister Jessika Roswall säger i en skriftlig kommentar:

”För mig är det en självklarhet att Sverige är medlem i EU. Avgörande frågor som kriget i Ukraina, klimatförändringar och brottsbekämpning löser vi bäst tillsammans. Det vet jag att en stor majoritet av det svenska folket håller med om, då stödet för EU-medlemskapet är stort. Samtidigt måste vi stärka inflytandet i EU, det jobbar den här regeringen hårt med, och EU-ordförandeskapet är en mycket bra start på det arbetet”.

Vice statsminister, KD-ledaren Ebba Busch, är inte beredd att diskutera SD:s nya krav.

– Nej jag ser nu att många av de beslut som tas på EU-nivå ökar svensk konkurrenskraft. Vi kommer ha en fördel inom EU och på världsmarknaden i och med den gröna omställningen. Svenska intressen, svenska mammors och pappors möjlighet till fler arbetstillfällen och kunna klara sin ekonomi ökar. Vi Kristdemokrater är varma EU-vänner, men också väldigt kritiska till att EU har svällt och inte klarar sina kärnuppgifter i flera delar. Vi kommer fortsätta driva frågan om ett ”lagom EU”.

Ulf Kristersson.

Kritik från Pehrson

Åkesson vill utreda svenska medlemskapet och ändra formuleringar i grundlagen för att möjliggöra beredskap för ett utträde. Delar du hans bild?

– De delarna har jag inte tittat på i detalj. Jag konstaterar att det blir en valrörelse för EU-valet nästa år, då ser jag fram emot att debattera de frågorna mer.

Johan Pehrson (L) riktade hård kritik mot Åkessons förra EU-utspel. Även denna gång är han kritisk: ”Jimmie Åkesson vill inte lämna EU samtidigt som vi ska förbereda ett utträde genom att ändra i grundlagen. Det går inte ihop. Som exempel har EU precis levererat en rejäl ambitionshöjning för att vi ska klara klimatutmaningen. Riktigt dumt att sitta och brexitspåna.” skriver han i en kommentar på Twitter.

Jimmie Åkesson har presenterat sin EU-kritik i två debattartiklar. I den första, publicerad på Aftonbladet Debatt, skriver han att EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige och att han vill se en utvärdering av det svenska medlemskapet. Den andra artikeln publicerades i går på SvD Debatt tillsammans med EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD). Budskapet är att den svenska regeringen och riksdagen bör ”ta mått och steg för att vårt land ska ha beredskap att lämna EU”. Syftet är att skicka en signal till motparter i EU-förhandlingar att det finns en gräns för vad Sverige kan acceptera.

Olof Svensson