Nicolas, 22, var på minnesstund – sköts av kravallpolisen

Colombianska protesterna fortsätter – brist på covidmedicin och bensin

Publicerad 2021-05-09

Nicolas Guerrero, 22, var på en minnesstund för dem som dött i de colombianska protesterna.

Då sköts han i huvudet av kravallpolis.

– Jag mötte polisen och bad dem ”döda inte fler”, då hånade de mig, säger Laura Guerrero, mamma till 22-åringen.

De landsomfattande protesterna i Colombia går nu in på sitt tolfte dygn. Det som började som demonstrationer mot den högerkonservativa regeringens skattereform – som nu dragits tillbaka – har övergått till krav på bättre sjukvård och pensioner och även en bredare kritik mot ojämlikhet, korruption, arbetslöshet och polisbrutalitet.

Militär och kravallpolis har satts in mot demonstrationerna och bilder visar hur poliser kastar tårgasgranater, vattenbombar och skjuter mot obeväpnade demonstranter.

Cali är en av de städer där sammandrabbningar mellan demonstranter, polis och militär varit som våldsammast och flest döda. En av dödsoffren är 22-åriga Nicolas Guerrero, släkting till stadens borgmästare.

Nicolas Guerrero, 22.

Öppnade eld mot folksamlingen

Vittnen berättar att 22-åringen höll på att ordna en minnesstund för dem som dött under protesternas första fem dagar, när den colombianska kravallpolisen Esmad bröt upp folksamlingen. De kastade tårgasgranater innan de öppnade eld.

Nicolas Guerrero träffas i huvudet. En livesänd video visar hur han ligger på marken medan människor försöker rädda hans liv. Samtidigt försöker hans mamma ringa och sms:a sin son utan svar.

– Jag har inte sovit i natt. Jag hoppas att inga fler mammor behöver lida och att ingen ska behöva gå igenom den mörka natt som jag har genomlidit, säger hans mamma Laura Guerrero till medier, under en minnesstund för sin son dagen efter.

Hon håller i ett ljus. På en banderoll som satts upp vid minnesstunden står det ”Herr president, att vilja ha förändring är inte synonymt med döden”.

En av flera minnesstunder under protesterna i Colombia.

”Hoppas Gud förlåter dem”

Presidenten, kravallpolisen och militären har fått kritik för det oproportionerliga våld man använt mot demonstranterna. Laura Guerrero berättar att hon träffade på polisen efter att hennes son, en konstnär som skulle precis börja jobba med ungdomar, bekräftats död.

– Jag bad dem ”döda inte fler”, det är inte nödvändigt. Då gjorde några av dem hånfulla gester mot mig och skrattade som att de inte brydde sig.

– Som mamma är jag arg och jag sörjer. Men jag kan inte sjunka till hat mot dem som dödade honom. Jag hoppas att Gud förlåter dem. De har också kanske en mamma eller pappa, eller ett barn.

Samtidigt är förstörelsen stor i staden. Stora delar av stadens centrala bussnät är sönderslaget.

– Det är fruktansvärt. Men jämför inte det med en 22-åring som mördats, sa Jorge Iván Ospina, stadens borgmästare, märkbart upprörd under en tv-sänd pressträff.

Kravallpolis.

Brist på syrgas till sjukhusen

Protesterna äger rum samtidigt som en kraftig tredje pandemivåg slår mot Colombia. Protesterna riskerar att ytterligare förvärra läget och myndigheter vädjat om att skjuta fram protesterna. Intensivvårdsavdelningar i städer som Bogotá och Cali är nu nästintill fullbelagda.

I Cali och flera andra städer har demonstranter blockerat centrala vägar in till städer vilket lett till ett hot om brist på covidläkemedel till sjukhusen och vissa matvaror. Flera delar av landet hotas också av bensinbrist.

Enligt människorättsorganisationer är antalet döda i samband med de landsomfattande demonstrationerna uppe i nära 40 personer, medan den officiella siffran är 26. En av de döda är polis. 18 personer bekräftas ha dött av skjutvåld. Hittills är det bekräftat att Esmad ligger bakom 11 av dem.

Omvärlden har fördömt våldet och har uppmanat regeringen att få ett slut på det. Under måndagen den 10 maj väntas regeringen och representanter från rörelsen Paro Nacional ha ett möte om en väg ur situationen.