Insekter som mat kan drabba allergiker

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-10-27

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Arkivbild.

Skaldjursallergiker uppmanas att var försiktiga när vissa insekter nu får säljas som livsmedel i Sverige.

– En ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

De livsmedel med insekter som nu tillåts i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen om så kallade nya livsmedel på ett annat sätt än Sverige och de flesta EU-länder.

Sverige har tolkat det som att nya livsmedel som insekter inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.

Inte godkända

EU-domstolen har nu kommit fram till att hela insekter inte berördes av den tidigare lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

– Vi tycker att det är bra att tolkningen har förtydligats så att det blir samma regler i hela EU, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Men Livsmedelsverket konstaterar att insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg.

Företagens ansvar

Det är företagens ansvar att kontrollera att livsmedlen är säkra och har producerats på ett hygieniskt sätt så att det exempelvis inte uppstår smitta.

– Den kontrollen ska företagen stå för. Konsumenten ska inte behöva vara rädd för att konsumera livsmedel. Men en ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier framför allt hos skaldjursallergiker, därför är det noga att det framgår tydligt av märkningen om det innehåller insekter, säger Astrid Walles Granberg.

Följ ämnen i artikeln