”Sociala bubblor” ska minska smittpridningen i Norge

Bara fem gäster hemma – och högst tio sociala kontakter i veckan i Oslo

Uppdaterad 2020-10-27 | Publicerad 2020-10-26

Nu stramar Norge åt rejält för att undvika att dödstalen stiger.

Strategin är ”sociala bubblor”:

Högst fem gäster utöver det egna hushållet – och i Oslo inte fler än tio sociala kontakter per vecka.

– Vi fruktar att vi kommer att se fler dödsfall, säger statsminister Erna Solberg.

Norge är fortfarande ett av de länder som har klarat sig lindrigast undan i coronapandemin, som nu tar ett nytt järngrepp på Europa.

Hittills har bara 18 110 personer bekräftat smittade, 279 har dött och 54 är just nu inlagda på sjukhus.

Men både antalet smittade och de som behöver sjukhusvård ökar för varje dag även i vårt västra grannland. På måndagen rapporterades 202 nya smittade och ytterligare sju inlagda.

Först var det de unga – nu sprider sig smittan till andra åldersgrupper och oron är stor.

– Den här hösten har coronasmittan kommit som höstmörkret – lite mer dag för dag, säger statsminister Erna Solberg.

– Nu ökar infektionen bland de äldsta, vilket innebär att vi ser att fler hamnar på sjukhus och blir allvarligt sjuka. Vi fruktar också att vi kommer att se fler dödsfall.

Lev i ”sociala bubblor”

För att begränsa smittan och förebygga en omfattande andra våg även där inför Norge en rad regler, både nationellt och i Oslo, speciellt.

Strategin är, precis som i Belgien och Storbritannien, att människor drastiskt ska begränsa sina kontakter med andra och leva i ”sociala bubblor”.

De nya nationella reglerna, som gäller fram till i början av december, börjar gälla natten till onsdagen den 28 oktober är:

• I privata hem, trädgårdar eller fritidshus bör man inte ha fler än fem gäster utöver det egna hushållet. Om alla gäster kommer från ett och samma hushåll, exempelvis om familjen har många barn, får man göra ett undantag och vara flera.

• Privata sammankomster på offentliga platser eller i hyrda och lånade lokaler får ha högst 50 deltagare – den gamla gränsen gick vid 200. Vid utomhusevenemang där alla i publiken sitter ned på fastsatta platser får max 600 personer delta.

• Utländska arbetstagare från vad EU kallar röda länder, med fler än 150 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, som Polen, Storbritannien, Frankrike och Spanien, slipper inte längre karantänplikten. Sedan den 1 september har man identifierat passagerare med coronavirus ombord på 344 flyg till Norge, speciellt från Polen.

Det gör att även utländska arbetstagare nu måste sitta i karantän i tio dagar innan de kan börja jobba. Det gäller från midnatt lördagen den 31 oktober.

Statsminister Erna Solberg.

I Oslo blir det ännu strängare

• I Oslo rekommenderas alla att inte ha fler sociala kontakter än tio – i veckan. Som social kontakt räknas en person som man är i samma rum med i en kvart eller mer.

Det gäller dock inte medlemmar i det egna hushållet, kollegor på arbetsplatsen eller anställda inom förskola och skola.

• Alla som inte måste vara på sitt arbete ska jobba hemifrån och undervisningen vid universitet och högskolor bör ske digitalt.

• Gränsen för antal personer på offentliga arrangemang utan fasta sittplatser sänks från 50 till 20.

• Krav på munskydd på offentliga platser inomhus, som butiker och köpcentra, om en meters avstånd inte kan hållas.

• Krav på att alla anställda och gäster på serveringsställen inomhus ska bära munskydd när man inte sitter ned vid ett bord.

• Inga nya gäster på serveringsställen efter klockan 22 på kvällarna.

De nya restriktionerna i Oslo gäller från och med torsdag den 29 oktober klockan 12.

Stigande trend

Antalet nya bekräftat smittade i den norska huvudstaden har ökat från 300 personer i veckan till 400 – fortfarande en låg siffra jämfört med många andra huvudstäder i Europa, men dock en stigande trend.

– De vågor som nu sköljer över Europa kan även komma hit, sa kommunalrådet Raymond Johansen på en presskonferens på måndagen.

De nya reglerna kommer att drabba restauranger och barer i Oslo och har redan fått konsekvenser.

– Jag är faktiskt lite matt just nu, och står mitt i ett möte med mellancheferna här. Nu måste vi se över öppettider och överväga ytterligare permittering av anställda, säger Karl-Henning Svendsen på NOHO Norway, som driver flera av Oslos största uteställen, som Kulturhuset, Grisen, Colonel Mustard och Youngs, till Børsen.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen