Covidpatienter har större chans att överleva än i våras

Publicerad 2020-11-10

Patienter som vårdas på sjukhus nu för covid-19 har större chans att överleva än tidigare.

Större kunskap inom sjukvården har fått dödligheten att minska.

– Känslan är att det går betydligt bättre för patienterna nu, säger infektionsläkaren Ola Blennow till TT.

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Sverige igen. För sjukvården innebär det att antalet patienter blir allt fler, både på vanliga vårdavdelningar och på iva, intensivvårdsavdelningarna.

Men samtidigt har sjukvården lärt sig mer om att hantera sjukdomen – och dödligheten har minskat, vilket nyhetsbyrån TT rapporterat om. Det hoppas man ska fortsätta.

– Det är stor skillnad. Bland oss som arbetar med det här känns det betydligt mer hoppfullt än i våras. Känslan är att det går betydligt bättre för patienterna nu, både på iva och på vårdavdelningarna, säger Ola Blennow, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till TT.

Sjukvårdspersonal på iva på Södertälje sjukhus under coronavåren 2020. (Arkivbild)

Omhändertagandet bättre

I slutet av oktober presenterades en svensk registerstudie som visar den minskade dödligheten bland covid-19-patienter som vårdats på sjukhus. Mellan mars och juni sjönk den från 24,7 till 13,3 procent, räknat till och med 60 dagar efter diagnos. På iva minskade den från 36 till 20 procent.

Enligt Ola Blennow och hans kollega, infektionsläkaren Hilmir Ásgeirsson, beror detta på att omhändertagandet av patienterna blivit bättre. Dels med de läkemedel som används, men också annan behandling.

– Tidigare sövde man oftast snabbt ner patienterna och intuberade dem när de kom till iva. Dels för att man var rädd för smittspridning, dels för att det är så man brukar göra. Men successivt har vi lärt oss att många av dessa patienter ofta kan klara sig väldigt länge med bara syrgas, säger läkarna till TT.

På så sett slipper en del patienter att vårdas i respirator, en behandling vars påfrestningar på kroppen kan utgöra en risk i sig.

Medicineringen av covid-19-patienter har också förbättrats. Sedan man i våras lärde sig att personer med covid-19 riskerar att drabbas av blodproppar, framför allt i lungorna, ges nu propplösande behandling i förebyggande syfte, enligt Blennow.

Personal vid intensivvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett. (Arkivbild)

Tiden en faktor

Man har också i större utsträckning börjat använda sig av det antivirala läkemedlet remdesivir.

– Remdesivir har vi börjat använda mer och mer. Det är inte för alla, men till rätt patienter och vid rätt tidpunkt, tidigt i förloppet, kan det ha effekt, säger Hilmir Ásgeirsson till TT.

Tid verkar också vara en faktor. Patienter kommer in tidigare nu än i våras och befinner sig då i en annan fas av sjukdomen, vilket också ökar chanserna att överleva.

Engelsk covidpatient. (Arkivbild)