Den mystiska halsduken engagerar en hel stad

Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2021-01-13

Skellefteå-halsduken från 2017 har blivit ett mysterium.

Den har har fångats på bilder från upploppet i Washington DC.

Nu undrar hela Skellefteå – och kanske hela Sverige – vems den röda Skellefteåhalsduken egentligen är.

Dagarna efter stormningen av Kapitolium i Washington DC har en röd halsduk märkt ”Skellefteå” uppmärksammats i flera nyhetsmedier och sociala medier. Dagarna efter stormningen av Kapitolium i Washington D.C spreds nämligen bilder som visade en Skellefteåhalsduk ligga på marken i bråten.

Tack var ett gediget detektivarbete från Sveriges alla hörn har det framkommit att halsduken bars av en av männen som var med under upploppet i Kapitolium.

Men den stora frågan återstår – hur fick mannen tag på den rödvita halsduken från Västerbotten?

Inga uppgifter om svenskar i upploppet

Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun, berättade för lokaltidningen Norran att det sannolikt rör sig om kommunens julklapp från 2017.

– Vi skickar julkort till utflyttade Skelleftebor och i kortet finns en länk de kan följa för att få en julgåva, sa hon till Norran i förra veckan.

Och enligt svenska Säpo finns det i dagsläget inga uppgifter om att svenska medborgare ska ha deltagit i stormningen.

– Jag har inga sådana indikationer i dag men vi jobbar naturligtvis och får information från våra partners i USA. Vi får göra analyser när de är färdiga med sina, så får vi se om det finns den typen av inslag, säger Säpochefen Klas Friberg.

Mannens identitet okänd

Mannens identitet är ännu okänd och polisen i Washington har efterlyst honom. Mannen misstänks för delaktighet i upproret i Kapitolium, skriver Dagens Nyheter.
Skellefteå kommun har skickat ut mer än 900 stycken röd-vita Skellefteåhalsdukar. Även kommunen ställer sig frågande till hur den hamnat i ägorna hos en av männen som deltog i protesterna vid USA:s kongresshus.
– Vi funderar självklart på samma. På något sätt har den ju hamnat där, under en mycket tragisk händelse, säger Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun.

Ännu har ingen person identifierats som ägare – eller tidigare ägare – till halsduken.

Skelleftebon Johanna-Lovisa Vannebäck, 25, upptäckte Skellefteå-halsduken på bilderna från Kapitolium.

Skelleftebo gjorde upptäckten

Att Skellefteå-halsduken uppmärksammats kan vara Skelleftebon Johanna-Lovisa Vannebäcks, 25, förtjänst.

– Jag satt och scrollade på kvällen på Daily Mail på Snapchat som jag brukar göra för att se diverse skvaller från USA. Kom fram till en artikel om stormningen av Kapitolium och tyckte att det såg ut som en Skellefteå-logga, men tänkte först att jag måste ha inbillat mig eftersom jag bor i Skellefteå och är van att se loggan och att ögonen spelade mig ett spratt.

– Kunde inte somna utan var tvungen gå tillbaka och kolla att det verkligen var det! La ut på Facebook och Instastory och folk började då skriva att dom hade såna halsdukar så då förstod jag ju att det var på riktigt, säger hon.

Upptäckten uppmärksammades först av lokaltidningen Norran, och har sedan kommit att bli en nationell nyhet.

– Jag tycker det är kul att det fått så mycket uppmärksamhet då man verkligen vill veta hur halsduken tog sig till USA och hur mannen fick tag i den, att en sån liten stad i norra Sverige skulle spela en så stor roll i en sånt hån mot demokratin trodde väl ingen, fortsätter Johanna-Lovisa Vannebäck.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS