Efter kraftiga ökningen – nu minskar arbetslösheten

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

I september sjönk antalet arbetslösa för första gången på över ett år i Uppsala, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Men om det är början på en ny trend är för tidigt att sia om, enligt samhällsutredaren Anders Bergquist.

– Det som är avgörande för att det ska vända nu är ett coronavaccin, säger han.

Antalet arbetslösa har ökat med 111 000 personer i Sverige under det senaste året, enligt Arbetsförmedlingen.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet arbetslösa har ökat med 111 000 personer i Sverige under det senaste året, enligt Arbetsförmedlingen.

I slutet av september var 15 116 personer inskriva som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i Uppsala län, enligt uppgifter som nyhetsbyrån TT tagit fram.

Det är 4 639 personer fler än motsvarande månad 2019, då 2,2 procentenheter färre var inskriva. Det är den näst största ökningen i hela landet. Enbart Stockholm har sett en större förändring. Där är 8,7 procent inskrivna hos myndigheten, vilket är 2,7 procentenheter högre än motsvarande månad i fjol.

Byggsektorn har satt spår

I september minskade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i Uppsala jämfört med föregående månad, vilket inte hänt sedan april 2019 då arbetslösheten låg på 5,3 procent i länet. I september sjönk antalet med 0,2 procentenheter till 7,9 procent. Men enligt Anders Bergquist, samhällsutredare på Region Uppsala, är det långt ifrån säkert att utvecklingen håller i sig.

– Det kan vara slumpen som gjort att antalet minskat. Det kan till exempel beror på någon större investering, så man får vara lite försiktig med att kolla på enbart en observation. Trenden under det senaste året är att vi ökar mer än riket, men att vi i stort sett följt mönstret, säger han.

”Vi ligger i en annan konjunkturfas än resten av landet på grund av tidigare års ekonomiska uppgång som drivits av byggsektorn”, säger Anders Bergquist, samhällsutredare på Region Uppsala.

Att arbetslösheten ökat mer i Uppsala än i andra delar av landet beror bland annat på att byggsektorn, som tidigare blomstrat, mattats av, enligt Bergquist. Han pekar även ut närheten till Stockholm som en bidragande faktor under coronatider då resandet påverkats.

– Det som är avgörande för att arbetslösheten ska vända nu, med tanke på corona, är ett vaccin så att vi kan öppna upp ekonomin. Politikerna har stängt ner en del av ekonomin på grund av smittspridningen och företagen kommer inte komma i gång förrän smittan har kommit till en nivå där man kan öppna upp ordentligt, säger han.

Fler arbetslösa män än kvinnor

I september var 6 857 kvinnor och 8 259 män arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens uppgifter. Att fler män än kvinnor går utan jobb kan beror på att fler män jobbar i privat sektor och kvinnor i offentlig sektor, enligt Bergquist.

– Det är rätt stora skillnader på fördelningarna där. Eftersom den offentliga sektorn, tack och lov, varit rätt försiktig med att dra ner på bemanningen nu under corona och sjukvården hållit igång så har inte kvinnor drabbats lika mycket som män, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE