Skärpta restriktioner väntar Kalifornien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En läkare undersöker en covidpatient vid ett sjukhus i Los Angeles tidigare i november.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT
En läkare undersöker en covidpatient vid ett sjukhus i Los Angeles tidigare i november.

USA:s folkrikaste delstat Kalifornien flaggar för nya restriktioner, till följd av pandemin.

Restriktionerna träder i kraft när intensivvårdsplatserna är belagda till 85 procent eller mer, vilket väntas ske i fyra av fem regioner inom ett par dagar.

Invånare uppmanas då att stanna hemma och inte träffa personer utanför sitt hushåll, enligt guvernören Gavin Newsom. Barer och frisersalonger kommer att stängas och ickenödvändigt resande väntas begränsas.

De boende som omfattas av skärpningen kommer att förvarnas två dygn innan restriktionerna träder i kraft. Därefter gäller begränsningarna i minst tre veckor.

– Om vi inte agerar nu så kommer vårt sjukvårdssystem att bli överbelastat. Om vi inte agerar nu, så kommer vi fortsätta att se dödstalen stiga, säger Newsom i ett videoinslag.

USA har fler än 100 000 personer inlagda på sjukhus, varav nästan 6 900 personer för närvarande får respiratorvård, enligt Covid Tracking Project.

Enligt Johns Hopkins Universitys sammanställning har 210 000 nya fall av smittade registrerats det senaste dygnet, den högsta dygnssiffran hittills under pandemin. 2 907 personer avled med covid i USA under samma tidsperiod.

Publicerad: