Nu stoppas danskar från att julshoppa i Skåne: ’Uppenbar risk’

Publicerad 2020-12-21

Ökad smittspridning har stängt köpcentrum i Danmark, något som väckt stark oro bland flera skåningar.

– Det finns en uppenbar risk att danskar lockas åka över till Sverige för att handla julklappar eller spendera tid i till exempel Malmö, sade inrikesminister Mikael Damberg under dagens presskonferens.

Nu stoppas danskar från att korsa sundet för shopping av ett tillfälligt inreseförbud.

Gränsen mot Danmark stängs nu för att hindra smittspridning. Danmark har till stor del stängt ner bland annat köpcentrum på grund av ökad smittspridning. Detta har väckt reaktioner bland annat i Skåne där rädsla för att danskar istället ska åka dit för att julshoppa väckt oro.

– Det finns en uppenbar risk att danskar lockas åka över till Sverige för att handla julklappar eller spendera tid i till exempel Malmö, sade inrikesminister Mikael Damberg under dagens presskonferens.

Därför inför nu regeringen ett tillfälligt inreseförbud från Danmark till Sverige från och med midnatt. Svenska medborgare, andra personer som bor eller arbetar i Sverige, samt personer som utför godstransporter, undantas.

Grunden till beslutet är också den muterade variant av coronaviruset som spridit sig i Storbritannien och till viss del även i Danmark.

Skånska politiker vädjade

Under dagen hade flera skånska politiker gått ut och vädjat om en stängning av gränsen för danskar som vill till Skåne för att shoppa och turista. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), välkomnar regeringens besked om tillfälligt stängd gräns från Danmark.

”Vi uppskattar regeringens lyhördhet och att de agerar snabbt. Givetvis är hela situationen beklaglig, och jag hoppas att den blir kortvarig. Vi brukar vara de första som vidhåller öppenhet, men nu är läget akut, och liv och hälsa går först”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Tidigare under dagen hade Stjernfeldt Jammeh skrivit på sin Facebooksida att hon kontaktat Damberg om att ett tillfälligt inreseförbud borde göras. ”Danmark har sedan tidigare stängt ner mycket av samhället och nu blir det än viktigare att säkra att julbestyr och mellandagsshopping inte görs på svensk sida istället. Jag vädjar också till den danska regeringen att göra allt vad den kan för att hindra att smittan sprider sig över landsgränserna”, skrev hon då.

Regionstyrelsens ordförande, Carl-Johan Sonesson (M) har tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne att han vill se att regeringen inför ett tillfälligt inreseförbud för nöjes- och shoppingresenärer från Danmark på grund av den virusmutation som spridit sig i Storbritannien men även något i Danmark. Han belyste dock att det är viktigt att undanta de som behöver arbetspendla över sundet.

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, har också beordrat en stängning på grund av den höga smittspridningen. Till P4 Kristianstad säger han att han välkomnar beskedet.

– Jag kan bara säga äntligen, det här har jag drivit under ganska lång tid. Vi behöver inte ha danskar som kommer och nöjesshoppar i Skåne just nu för vi har en väldigt kraftig smittspridning som det är i Skåne, och då måste vi göra allt vi kan för att minska den smittspridningen, säger Gilbert Tribo till kanalen.

Han tillägger att det är särskilt klokt med inreseförbud efter att det muterade viruset upptäckts.