Lastbilschauffören Mickes ilska: Vägkrogarna stänger för tidigt

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-20

Att restauranger och krogar måste stänga 20.30 om kvällarna ställer till det för transportsektorn.

Micke Björk, 60, blev avvisad från Tönnebro värdshus när han skulle äta middag i torsdags.

– Det här är ett dråpslag mot oss yrkeschaufförer, säger han till Aftonbladet.

Sedan 1 mars måste krogar och restauranger och kaféer hålla stängt för servering mellan halv nio på kvällen och klockan fem på morgonen. Oavsett om de säljer alkohol eller inte.

Micke Björk, yrkeschaufför, blev smärtsamt medveten om den tillfälliga coronalagen i fredags kväll när han svängde av E4:an vid Söderhamn för en efterlängtad middagspaus på Tönnebro värdshus.

– Det har varit nattöppet i alla år. Men nu hann jag inte äta innan de skulle stänga. Jag fick gå in på macken och ta en smörgås, berättar Micke Björk.

”Kan inte leva på korv”

Han är kritisk till den nya coronaregeln som han menar slår på ett orimligt sätt mot landets åkerinäring. Yrkesförare är beroende av att kunna stanna och ta en matpaus oavsett tid på dygnet.

– Jag är ute och kör i sex dygn tur och retur genom landet. Jag kan inte ha med mig mat i lastbilen så att det räcker för en vecka. Och jag kan inte leva på korv eller hamburgare, säger han.

Tanken med att förbjuda servering på kvällar och nätter är att undvika folksamlingar och trängsel. Men Micke Björk tycker att det är konstigt att avlägsna vägkrogar behandlas på samma sätt som uteställen i Stockholms innerstad.

– Det måste ju vara större risk för smitta dagtid, på natten är det ju ingen trängsel. För det är väl inte så att vi har en mutation som smittar mer nattetid?

Tönnebro värdshus brukar vara nattöppet, men tvingas nu stänga redan 20.30.

Micke: Sverige stannar

Att stanna till och ta kväll istället för att ta en matpaus och sen fortsätta köra är oftast inget alternativ, förklarar Micke, som säger att han talar för hela sin yrkeskår.

– Jag kör tio timmar per dygn när jag är ute och kör. Vissa gånger går det att ta kväll, men i vissa fall kör vi färskvaror som ska vara framme på morgonen eller andra förnödenheter som vägmaskiner eller mediciner. Om vi inte kan köra så stannar Sverige.

– Det här är ett dråpslag. Hade det här varit Frankrike så hade alla lastbilar ställt sig och blockerat vägarna nu.

Varför gör ni inte det här också?

– Nej, det ska inte behövas för vi bor i ett välfärdssamhälle.

Micke Björk, 60, är kritisk till coronalagen som gör att han inte kan stanna och äta dygnet runt, när han kör lastbil.

”Bara att gilla läget”

Johan Lötberg, platschef på Tönnebro, tycker att det jättetråkigt att restriktionerna drabbar Micke Björk och hans kollegor.

– Vi har många långtradarförare som kunder och de påverkas ju av restriktionerna.

Vad känner ni inför att ni måste avvisa stamkunder?

– Det är såklart jättetråkigt att inte kunna servera dem på kvällstid. Men min upplevelse är att de flesta chaufförerna har förståelse för situationen. Tyvärr är det ju bara att gilla läget och följa rekommendationerna.

– Men det är klart att de vill ha en matbit och sätta er sig ner i lugn ro efter att de kört långa sträckor och det är såklart jättetråkigt att vi inte kan erbjuda dem det på samma sätt längre.

Den tillfälliga lagen som förbjuder serveringsställen att servera mat och dryck mellan halvnio på kvällen och fem på morgonen gäller fram till 11 april. Den omfattar alla näringsverksamheter som serverar mat och dryck. Det är dock tillåtet att sälja mat för avhämtning.

”Hamnar i kläm”

Lars Mikaelsson, förbundssekreterare på Transport, tycker situationen är orättvis.

– Det är olyckligt att förarna hamnar i kläm. Det är ju faktiskt så att det är de som sätter snurr på samhället.

Han säger också att problematiken inte slutar vid uteblivna måltider. 

– De som kör i långa sjok blir hårt drabbade. De är beroende av att vägkrogar och rastplatser har öppet längs vägen så att de har tillgång till toaletter och kan sköta sin hygien.

– Vi hoppas som alla andra att pandemin ska ta slut någon gång.

Följ ämnen i artikeln