Kraftig explosion i flerfamiljshus: ”For ner från sängen”

Polisen misstänker allmänfarlig ödeläggelse i Höganäs

Publicerad 2021-03-23

En kraftig explosion inträffade vid ett flerfamiljshus i Höganäs vid 01.30-tiden natten till tisdag.

40 lägenheter skadades i sprängningen och flera boende har evakuerats.

– Det small till så att jag for ner från sängen i golvet, den var otroligt kraftig, säger Peter Dessezar, 76.

Vid 01.30 väcktes många boende i Höganäs av en kraftig smäll. En del kände också vibrationerna från explosionens tryckvåg.

– Det var väldigt många som ringde då, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på polisregion Syd.

Det är omfattande skador på entrén till fastigheten och 40 lägenheter har drabbats av explosionen.

På bilder ser man hur entrén till huset i princip är totalförstörd. Entrédörren är bortsprängd och trapphuset är fullt av bråte.

Har öppnat skola för drabbade

Ett 60-tal fönster är krossade och balkongdörrar har fallit av.

– Kan inte säga hur många som är evakuerade men kommunen har öppnat upp en skola för dem och en del boende har vänt sig till anhöriga och vänner, säger Magnus Lefvère.

Det gjordes ingen evakuering från myndigheternas sida, men flera boende lämnade sina skadade lägenheter på egen hand. Enligt honom är det tre hus som fått skador i explosionen.

– De 40-tal personer som spontanutrymt fick gå in i matsalen på skolan. De som inte utrymt fick stanna kvar i sina lägenheter och stänga dörrarna. Man förmodar att explosionen skett utifrån och att det inte är någon fara att vara kvar i fastigheten, säger Ronny Lundgren till DN.

Det finns ingen uppgift om att någon ska ha skadats i explosionen. Området är avspärrat och nationella bombskyddet och tekniker arbetar på platsen.

– Vi ska avgöra vad som exploderat och säkra spår, säger Magnus Lefèvre, som säger att man i nuläget inte har någon prognos för hur lång tid arbetet kommer att ta.

Specialsökhundar på plats

Enligt polisen är det oklart vad som orsakat explosionen. Händelsen rubriceras tillsvidare som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Strax före klockan 07 på tisdagsmorgonen är polisen fortfarande kvar på platsen. Man har tagit in en specialsökhund i sitt utredningsarbete och genomför dörrknackningar i området.

Peter Dessemar, 76, bor i grannhuset intill det flerfamiljshus där explosionen inträffade. Han låg och tittade på sin surfplatta när det smällde.

– Det small till så att jag for ner från sängen i golvet, den var otroligt kraftig. Först fattade jag inte vad som hände men sen såg jag glassplitter och då förstod jag att det var en explosion.

Fästmön chockades

Peters fönster krossades i smällen och en väggmonterad ventil flög ut, men han är inte en av dem som behövt lämna sina lägenheter.

Hur känner du efter explosionen?

– Ja, jag vet inte, men min fästmö blev väldigt skrämd, hon är inne på lasarettet nu, hon blev chockad.

Enligt Peter hördes explosionen av hans släktingar som bor 6-7 kilometer bort.

Han och andra boende säger att de hört en bil köra iväg i hög fart i samband med smällen.

Strax före klockan 09 säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson i polisregion Syd, att polisen fortfarande är kvar på platsen.

Har det funnits någon hotbild här?

– Det är ju en del av utredningen nu att ta reda på varför det här har skett, men det är för tidigt att säga något om det, säger Vi har talat med en hel del vittnen, många har ringt in till oss och andra har varit på plats. Där har vi samlat in vittnesuppgifter.

Följ ämnen i artikeln