Fetmaforskaren kräver: Låt de överviktiga gå före i kön

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2021-06-04

Överläkaren och forskaren Joanna Uddén Hemmingsson kräver att överviktiga ska ges förtur till coronavaccinering.

Men trots påtryckningar vill inte Folkhälsomyndigheten prioritera dem.

– Det blir som en andra klassens sjukdom, där människor med fetma av myndigheterna inte får samma skydd, säger Joanna Uddén Hemmingsson.

Inför vaccineringen mot covid-19 har Folkhälsomyndigheten skapat ett prioriteringssystem utifrån olika riskfaktorer, som ålder och sjukdomar.
Fetma definieras enligt WHO som en sjukdom och finns med i Socialstyrelsens förteckning över sjukdomar. Fetma definieras med hjälp av body mass index, BMI. Ett BMI över 30 klassas som fetma och över 40 som extrem fetma.

Folkhälsomyndigheten kan ge personer med extrem fetma och andningsproblem förtur. Men enligt överläkare Joanna Uddén Hemmingsson, fetmaforskare vid Karolinska institutet, börjar risken för svår covid vid ett mycket lägre BMI än så.

– Det har kommit studie efter studie det senaste året som visar det. Nu senast publicerade Socialstyrelsen en rapport där de citerar studier som visar att från BMI 30 har man tre gånger så hög dödlighet i covid-19, säger hon och fortsätter:

– Och fyra till sex gånger så hög risk att hamna på sjukhus.

Fetmaforskare kräver att överviktiga ska få gå före i vaccinationskön

Joanna Uddén Hemmingsson har själv kontaktat Folkhälsomyndigheten och bett dem ändra sina prioriteringar, utan resultat.

Trots det tydliga forskningsläget är det märkligt att Folkhälsomyndigheten inte har agerat, enligt Joanna Uddén Hemmingsson.

– Det tycker jag känns väldigt frustrerande.

Även om fetma är en sjukdom, menar hon att den ofta klassas som en andra klassens sjukdom, med en slags ”skyll dig själv”-stämpel.

– Våra myndigheter och beslutsfattare behandlar inte fetma som en lika viktig sjukdom som till exempel diabetes, hjärt-kärl-sjukdomar eller cancer, säger hon.

– Med fetma tycker man att patienten ska hålla på med egenvård och äta bättre för att gå ner i vikt. Men kroppen vill inte att vi ska gå ner i vikt. Särskilt inte om man har de här fetmagenerna.

Överläkaren och forskaren Joanna Uddén Hemmingsson.

Hur ska de med fetma, som inte blivit vaccinerade, göra?

– Det vore bra om de såg till att få en diagnos. Det är en så liten andel av människor med fetma som har en diagnos. Och har de ingen diagnos får de inget vaccin. Se till att få diagnosen fetma i sin journal för att få bästa hälso- och sjukvårdshjälp.

Vad vill du ska hända nu?

– Jag skulle vilja att människor med fetma blir prioriterade för vaccin och att de inte behöver vänta ett halvår till. Det är just de som får vänta längst, de yngre under 50 med högt BMI, som har högst risk att få en svår covid-19-infektion, säger Joanna Uddén Hemmingsson.

– Jag skulle önska att Folkhälsomyndigheten backar. Har man diagnosen fetma så blir man prioriterad för vaccination.

Folkhälsomyndigheten svarar i ett mejl till Aftonbladet att vaccintillgången är god och att fas 4 nu har påbörjats på många håll. Ändringar av prioritetsordningen är inte aktuella, och skulle vara svåra att genomföra i praktiken.

 

PODD Så rustad var Sveriges ekonomi för en pandemi

Aftonbladet Daily med Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen