Varnar för syrgaskaos: Kan bli total kollaps

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-26

Många människor som skulle kunna räddas till livet dör ändå.

Och det kan bli ännu värre, enligt en granskning.

19 länder uppges just nu stå på katastrofens rand på grund av syrgasbehovet inom sjukvården.

– Det kan bli total kollaps, säger en expert.

Indien, Argentina, Iran, Sydafrika, Colombia, Filippinerna och Nepal finns bland de 19 länder spridda över hela världen som står inför en möjlig katastrofal situation inom sjukvården.

Uppgifterna kommer från det oberoende, icke vinstdrivande journalistkollektivet The Bureau of Investigative Journalism, BIJ, som granskat behov och tillgång på syrgas inom sjukvården.

Länderna som pekas ut har två saker gemensamt: En kraftig ökning av behovet av syrgas för svårt sjuka covid 19-patienter och en låg vaccintäckning.

– Det kan bli total kollaps av sjukvården. Särskilt i länder med bräckliga system, säger Robert Matiru vid Covid-19 Oxygen Emergency Taskforce till BIJ.

Aftonbladet skrev under tisdagen om den svåra situationen i Argentina. De enormt ökade smittotalen har satt intensivvården under stor press. I vissa regioner uppges 75 procent av iva-patienterna dö.

Och man fruktar att det bara kommer bli värre. De dagliga smittotalen låg i förra veckan på 35 000 fall. Motsvarande siffra i mars var cirka 5 000.

– Med dessa siffror kan vi vänta oss en total katastrof inom tio dagar. Med 35 000 nya fall innebär det 1 500 patienter som behöver intensivvård om tio dagar – och jag vet inte var vi kan lägga dem, sa läkaren Vanina Edul vid ett sjukhus i Buenos Aires till The Guardian.

Läkare har larmat om bristerna inom sjukvården i Argentina. Myndigheterna undersöker en incident på ett sjukhus söder om Buenos Aires i april då sex covid 19-patienter dog efter att syrgasen tog slut.

En man får syrgas.

Oroliga för Indiens grannar

Men det finns länder som anses ligga ännu värre till. Länder som även i normalläge har en svårt ansträngd och underutvecklad sjukvård. Där kan en liten ökning av syrgasbehovet innebära katastrof för de sjuka.

Särskilt oroliga är experter för Indiens grannar Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka och Myanmar. Där är man beroende av importerad syrgas och utrustning från sin jättegranne – och efter coronainfernot där har man stoppat all försäljning.

De riskerar få en ännu värre situation än Indien.

– Man kan tänka sig att om de länderna ser smittotal på samma nivåer kommer de få det ännu värre eftersom Indien behöver all utrustning, säger Zachary Katz, chef för livsviktig medicin vid Clinton Health Access Initiative (CHAI), till BIJ.

I Pakistan är det 60 procent fler patienter på sjukhus som behöver syrgas nu än under den förra vågen sommaren i fjol. Regeringen varnade redan i april för att pressen på syrgastillgången började närma sig farliga nivåer.

– Stämningen är extremt dyster. Jag tror att vi alla är väldigt rädda för att det ska bli som i Indien. Vi hoppas att nån slags magi ska inträffa och att den pågående nedstängningen kan förhindra en flodvåg av nya fall, säger Fyezah Jehan, läkare i Karachi, till BIJ.

Flera länder har begärt att företag som tillverkar flytande syre för industriell användning ställer om sin produktion till syrgas för sjukhusen. Det kan vara skillnaden mellan liv och död för mängder av människor.

Insats i Indien.

Dör i onödan varje dag

Men behovet uppges vara så stort att många länder skulle fortsätta ha brist även om all lokal syrgasproduktion ställdes om till sjukvården, skriver The Bureau of Investigative Journalism.

– En kraftig ökning av behovet av syrgas sätter sjukvården inför utmaningar som man inte förmår möta, och patienter dör. Och det kommer hända vecka efter vecka, månad efter månad om vaccineringarna går sakta. I många av dessa länder är det endast en ökande takt av vaccineringar som kan trycka tillbaka kurvan på smittan, säger Leith Greenslade vid intresseorganisationen Every Breath Counts Coalition som jobbar för att minska antalet människor som dör i lunginflammation, till BIJ.

– Sjukvården i många fattiga länder kunde inte vara sämre förberedda. Från statschefer, hälsoministrar, finansministrar. Dessa länder har inte prioriterat syrgas som en livsviktig medicin. Som vi ser i Indien har många, många människor dött och fortsätter dö varje dag på grund av brist på syrgas.

Frustrationen är stor bland experter och organisationer att ingenting händer – trots alla varningar man haft under lång tid.

– Situationen förra året och igen i januari i år i Brasilien och Peru borde ha väckt alla. Men världen vaknade inte. Vi skulle ha förstått att Indien skulle inträffa efter att ha sett vad som hände i Sydamerika. Och nu, titta på Asien, vi borde förstå att detta kommer att inträffa i några av de stora städerna i Afrika, säger Leith Greenslade till BIJ.

Ännu ett offer för pandemin kremeras vid en ceremoni i Indien, där antalet döda i covid-19 nu räknas i hundratusental.

PODD Vaccineringen: Appkaoset

Aftonbladet Daily med Anne-Marie Eklund Löwinder, informationssäkerhetsexpert på Internetstiftelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen