Stockholm inför munskydd dygnet runt

Helena Björk/TT

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2021-02-23

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund under en pressträff där Region Stockholm berättar om pandemiläget och de åtgärder som vidtas.

Utökad användning av munskydd och distansundervisning – Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen.

– Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Rekommendationen om munskydd införs omgående och gäller till 22 mars. Förutom kollektivtrafiken berörs flera områden:

– Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären, säger Rotzén Östlund.

De som måste vara på jobbet rekommenderas att använda munskydd på arbetsplatsen då avstånd inte kan hållas.

– Den enkla tumregeln är att man ska vara på jobbet så lite som möjligt, om man kan jobba hemifrån. Men i situationer då man inte kan undvika att vara mindre än två meter från varandra i en kvart ska man ha munskydd.

Skolor undantag

Ett undantag är skolor, där smittskyddet hänvisar till att sådana beslut måste tas på nationell nivå i samråd mellan Skolverket och Folkhälsomyndigheten. I lärarrummet gäller dock samma rekommendationer som på andra arbetsplatser.

Ett orosmoln är det kommande sportlovet, då många stockholmare har planerat att resa till fjällen.

– Man måste ta ansvar för att resa smittsäkert, och inte träffa nya personer under sportlovet. Det gäller även de som stannar hemma, man måste tänka på att inte utvidga sin sociala krets, inte ha extra fester eller hänga med nya kompisar, säger Maria Rotzén Östlund.

Efter sportlovet införs restriktioner för regionens ungdomar, då skolhuvudmännen uppmanas att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

Såg bra ut efter julen

TT: Varför kommer alla de här åtgärderna först nu? Det har ju länge funnits farhågor om en ökad smittspridning.

– Efter jul gick smittspridningen ner och låg sedan på en platå. Vi hoppades allihop att det skulle gå nedåt. Men när smittspridningen sedan två veckor går upp igen – vi ville ha två veckors observationstid – så är det läge att gå in med regionala rekommendationer för att i tid, om möjligt, stävja en tredje våg, säger Rotzén Östlund.

TT: Ni rekommenderar munskydd i köpcenter. Har ni även övervägt att med hjälp av pandemilagen stänga ned köpcenter, eller begränsa det tillåtna antalet kunder ännu mer?

– Det är regeringen som bestämmer över pandemilagen, den har jag ingen som helst kontroll över. Då får jag ta kontakt med Folkhälsomyndigheten, som har kontakt med regeringen.

TT: Men i det här läget, kan det inte finnas ett behov av att stänga ned lite mer?

– Nu går vi ut med de här rekommendationerna, och jag hoppas ändå att man orkar hålla i lite till och inte vara ute så mycket i köpcentra.

Välkommet besked

Förutom att antalet fall ökar i regionen har även antalet inlagda på intensivvården blivit något fler.

– Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av utan når fram till målsnöret, säger Maria Rotzén Östlund.

Men den förväntade tillgången på vaccin har sjunkit rejält. Prognosen i februari är att regionen kommer att få nästan 80 procent färre doser än man beräknade i december.

– Region Stockholm är beredd att vaccinera när vaccinerna kommer, säger Maria Rotzén Östlund.

Förutom Stockholm har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg, Sörmland, Västerbotten och Uppsala hittills infört skärpta rekommendationer om munskydd i inomhusmiljö och i kollektivtrafiken.

Västra Götaland, Västerbotten och Skåne rekommenderar också distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet efter sportlovet

PODD Mellin: Skärpning, Stockholm

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln