Stränga restriktioner i Västerbotten: ”Allvarligt läge”

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Smittan skenar i Västerbotten.

Nu införs stränga lokala restriktioner som börjar gälla i dag.

– Res inte, varken inom eller utanför länet, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Antalet bekräftade fall har nästan dubblerats sedan förra veckan i Västerbotten. Och många av de smittade bär på den brittiska mutationen.

Många fall är kopplade till ett omfattande utbrott på Northvolt-projektet i Skellefteå. Enligt lokaltidningen Norran rör det sig om minst 150 fall som kopplas till Northvolt.

Där pågår också massprovtagning i nuläget för att försöka begränsa spridningen.

Anställda i projektet uppmanas nu att inte vistas ute i samhället bland andra människor – ens för att handla.

– Det är klart att man måste få tag i livsmedel och nödvändiga läkemedel, men i första hand rekommenderar vi att man ber om hjälp med det, säger Stephan Stenmark på en pressträff.

Han säger att det även gäller dem som bor med någon som arbetar med Northvolt-projektet. De kan dock arbeta och gå till skolan men ska i övrigt undvika att vistas ute i samhället bland andra människor på fritiden.

Personer som varit sjuka och tillfrisknat det senaste halvåret undantas från restriktionerna.

– Ingen vet vad som händer de närmaste veckorna men vår förhoppning är att slippa använda dessa rekommendationer på andra arbetsplatser, säger Stephan Stenmark.

Han säger att om läget blir värre kan det dock bli aktuellt och i så fall kontaktas berörda av smittskyddet.

Iva, Norrlands universitetssjukhus, i januari.

Han berättar också att skolorna i Skellefteå rekommenderas att börja med någon form av distansundervisning, senast från 15 februari men så snart som möjligt. Övriga restriktioner gäller från i dag och i nuläget fram till 28 februari.

– Alla västerbottningar måste hjälpas åt, säger Stephan Stenmark.

– Det ankommer oss alla att inte träffa andra människor inomhus än de vi bor med.

Han säger vidare att alla ska undvika resor inom och utanför länet. Och om man måste genomföra en nödvändig resa ska den ske på ett smittsäkert sätt, genom att följa alla andra rekommendationer om avstånd och handtvätt.

Köpcentrum, gym, fester och inomhusmiljöer där andra människor befinner sig ska undvikas, säger han. Och uppmanar västerbottningarna att beställa hem mat och annat som går att beställa med hemleverans.

Läget i vården är också ansträngt, uppger regionen. Därför återöppnas covid-iva med 14 intensivvårdsplatser på Norrlands universitetssjukhus. Just nu vårdas 40 personer med covid-19 på de tre sjukhusen och 10 av dessa ligger på en intensivvårdsavdelning, 3 i Skellefteå och 7 i Umeå.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen