Digitalt adventsfirande i coronatider

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-11-29

På bilden syns prästen Sam Douhan från inspelningen av en gudstjänst i Uppsala domkyrka under årets påskfirande.

Årets adventsfirande i Svenska kyrkan hålls i mångt och mycket på nätet.

Digitala gudstjänster ställer kyrkan inför utmaningen att nå ut till äldre – men tekniken kan också göra firandet mer tillgängligt.

Det är coronapandemin som försvårar adventsfirandet i Svenska kyrkan. Men tack vare digitala lösningar undviker man att krocka med regeln om att högst åtta personer får delta i allmänna sammankomster.

– Det är ett sätt att bjuda in och få människor att vara delaktiga och vara med utan att besöka kyrkan fysiskt, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén.

"Många utmaningar"

Under söndagen har kyrkor på många håll i landet erbjudit webbsända gudstjänster och konserter, bland annat en "sing along"-konsert i Umeå, en adventskonsert med Linnékvintetten i Uppsala domkyrka och ett videoklipp på Facebook som visar upp en julkrubba i Bromma kyrka i Stockholm.

– Det finns ganska många utmaningar. Dels att det inte alltid är jättelätt med ljus- och ljudsättning. Dels finns lagkrav på att de som förekommer i sändningarna måste ge sitt tillstånd, säger Dahlén.

"Helt fritt"

En annan utmaning är att nå ut till äldre som ibland har svårare att ta del av digitala tjänster. Samtidigt blir adventsfirandet mer tillgängligt för riskgrupper, personer som bor långt från en kyrka eller har svårt att få tiden att räcka till.

– I Svenska kyrkan tänker vi ofta på geografiska områden, som medlem tillhör man en församling eftersom man bor i ett visst område. Men så fungerar inte det digitala landskapet, där är det helt fritt och man kan besöka vilken församling eller kyrka man vill digitalt. Det blir en nyfikenhet och rörlighet, säger Dahlén.