Miljonkostnader när klottrandet ökar

Publicerad 2020-05-29

För varje år blir det mer och mer klotter i Malmö.

Malmö stad uppger att det klottras mer och mer för varje år.

Någonting som även innebär att saneringskostnaderna skjuter i höjden.

– Ökar klottermängden med fem procent så ökar klotterkostnaderna än mer, säger Torbjörn Anderson, projektledare på fastighets- och gatukontoret.

Klottrandet ökar enligt Malmö stad år för år och den här våren har det också dragit igång tidigare på året, enligt TV4.

Polisanmälningarna gällande skadegörelse klotter och skadegörelse klotter mot kollektivtrafiken i Malmö uppgår hittills i år till 353 stycken. Det är över 50 stycken mer än motsvarande tidpunkt i fjol men samtidigt långt under 2017 och 2018 års siffror (se faktaruta).

– Är det särskilt aktiva individer ett år kan det påverka väldigt mycket, beroende på anmälningsbenägenheten hos den som är drabbad, säger Nils Norling, pressinformatör hos polisen i Malmö.

Nils Norling.

Explosion vid värmen

För 25 år sedan togs en nolltolerans mot klotter i kommunen fram. För att få bort klottret så fort som möjligt har kommunen ingått kontrakt med entreprenörer som bokför graffitin och därefter tar bort den.

Trots det ökar klottringen i Malmö enligt kommunen årligen med fem procent.

– Nu när den här 15–20-gradiga värmen kommer brukar det alltid bli en explosion i klotter, konstaterar Torbjörn Anderson, projektledare på fastighets- och gatukontoret, som även belyser att årets första kvartal ökade jämfört med i fjol.

Kostar tre miljoner

Förra året landade saneringskostnaderna för fastighets- och gatukontoret på knappt tre miljoner kronor. En siffra som likt klottringen i sig ökar för vare år.

Graffitin är främst fokuserad på centrala Malmö men vid nyinvigningar klottras det snabbt ner, vilket cykel- och gångstråket bortanför Emporia är ett exempel på.

– När man utvecklar nya kvarter kommer också klottret. Är det jättemycket folk på ett ställe så kommer klottrarna, säger Torbjörn Anderson.

Jonas Fredriksson, försäljningschef på Saneringscompaniet som sanerar på uppdrag av kommunen, delar bilden kring årets klottring.

Jonas Fredriksson.

”Klotter föder klotter”

– De brukar sitta inne till den här årstiden, så det sticker iväg lite nu. Det är kanske fem procent mer än det brukar men det brukar alltid blomma upp nu, säger han.

Hur stort problem är klottringen?

– Det är ju ett stort problem eftersom att det klottras frekvent, hela tiden. Vi jobbar så fort det bara går för att få bort det så att de ska se att vi jobbar mot det. Låter vi det sitta finns en risk att det blir mer av det. Det är som vi säger: klotter föder klotter.

Klottringen förekommer i hela Malmö och att den allt som oftast sker på kvällstid gör den svårare att upptäcka.

Svårutredda brott

– Det är tyvärr något som är ständigt pågående. Så är det. Det är en brottslighet som ofta sker i skydd av mörkret. Folk som taggar och som gör större grejer med sprayfärger eller liknande jobbar i skydd av mörkret. Precis som all annan brottslighet är den svår att komma åt då, säger Nils Norling.

Antalet personer som frihetsberövas och fälls för brott är få.

– Generellt sett är de väldigt svårutredda de här brotten. Oftast krävs det att man tar de här individerna på bar gärning eller har goda bilder eller filmer på dem. Annars är det tyvärr svårt att utreda det här.

Följ ämnen i artikeln