”Sverige tycks inte förbereda sig”

Lena Einhorn kritisk

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-07-27

Antalet coronasmittade ökar kraftigt i USA och Spanien.

I Sverige ligger smittspridningen på en låg nivå – men än kan vi inte andas ut.

– Vi har ju en väldigt speciell situation just nu och fram till mitten av augusti när skolorna börjar och folk går tillbaka till jobbet. Det finns otvetydigt en risk att vi får en ökning då, säger Lena Einhorn, doktor i virologi.


Faran med coronaviruset är långt ifrån över. Just när smittspridningen tyckes vara under kontroll och länder lättar på sina restriktioner tar den fart igen. Ordentlig fart.

I USA ser man tiotusentals nya fall varje dag, totalt är drygt 4,2 miljoner smittade och 146 584 har dött. Värst är läget just nu i det vanligtvis så turisttäta Florida. I fredags rapporterades 12 199 nya fall in.

– USA har ju varit väldigt oorganiserat på många sätt med stora konflikter med Trump och många republikanska guvernörer som drar mot att öppna samhället – och andra som dragit mot en stängning. Det har varit väldigt polariserat. Ska nedstängningar fungera och för att det inte ska gå åt helsike när man öppnar igen, måste man öppna på ett kontrollerat vis.

Florida i USA har drabbats hårt av coronapandemin, med över 12 000 nya fall per dag.

– Ett exempel på när man öppnade för snabbt var i Israel där de hade haft järnkoll. Där har de ett jätteutbrott nu som började framför allt i skolorna. De har nästan 2 000 diagnostiserade fall per dag, i ett land med färre invånare än Sverige, säger Lena Einhorn.

Hon jämför med hur de skandinaviska länderna öppnat upp, på ett kontrollerat sätt med smittspårningsrutiner: testning, smittspårning och karantän av kontakter.

– I de nordiska länderna har smittspridningen inte alls exploderat.
Lena Einhorn menar att det också har att göra med att de gjorde en tidig lockdown, till skillnad från till exempel Storbritannien som kom igång sent med sin nedstängning.

I juni hade Spanien några hundra nya fall per dag, nu är det flera tusen.

Det sägs fortfarande att pandemin kan hålla på i ett år till?

– Det viktigaste med att skjuta kurvan framför sig är ju att med tiden kommer du närmare ett vaccin, men framför allt kommer det att utvecklas nya behandlingsmetoder. Så ett år till, ja. Det är mycket möjligt att viruset kommer att förbli med oss. Risken för en andra våg är ganska stor.

– Men det som oroar mig allra mest är att Sverige inte tycks förbereda sig för en andra våg. Det finns hittills inga indikationer på att man kommer att sätta kontakter till sjuka människor i karantän. Och det finns inga indikationer på att man kommer att införa munskydd. Hela världen har ju munskydd, detta kräver förberedelse.

Använder du själv munskydd?

– Ja, jag använder munskydd när jag går genom trånga korridorer och så, men på gatan däremot använder jag inte munskydd. Men det finns situationer när jag använder munskydd, ja.

Lena Einhorn, doktor i virologi.