Svenska ambassadören gör yoga mitt i Pyongyang

Av: Hanna Olsson Berg

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är en av få diplomater som är kvar i Nordkoreas nedstängda huvudstad Pyongyang.

Då passar Sveriges ambassadör Joachim Bergström på att göra yoga.

Nu sprids bilden över världen.

Precis vid kanten till Taedongfloden, med bara gatsten som underlag och bara en soldat och en skyline i bakgrunden. Så syns den svenska ambassadören Joachim Bergström, vitklädd och barfota i yogaposition.

Bilden är från början av juli och uppmärksammas nu av nyhetsbyrån Reuters.

Många diplomater har evakuerats från Nordkorea efter coronapandemin och för Joachim Bergström är yogan ett sätt att klara av ensamheten i när staden stängt ner.

– Vissa ser förbryllade ut när jag står på huvudet. Men att få kontakt genom människors leenden och att de pratar om min yoga, det har varit väldigt givande, säger han till Reuters.

Kan göra min grej

Nordkorea har stängt sina gränser, stoppat de flesta flyg och tåg och tvingar alla utländska medborgare till en månads karantän.

Detta trots att landet säger sig vara helt utan coronasmittade.

I Pyongyang är det vanligt att strömmen bryts och vattnet tar slut och det kan vara svårt att kommunicera. Coronanedstängningen gör läget ännu tuffare för den som är kvar.

– En träningsform som är totalt oberoende av de faktorerna är fantastiskt på ett sådant här ställe. Oavsett vad som händer omkring mig så kan jag göra min grej, säger Joachim Bergström till Reuters.

Svenska ambassadören Joachim Bergström gör yoga med Juchetornet i bakgrunden. Monumentet blev klart 1982 och byggdes för att hedra Kim Il Sungs 70-årsdag.
Foto: JOACHIM BERGSTRÖM
Svenska ambassadören Joachim Bergström gör yoga med Juchetornet i bakgrunden. Monumentet blev klart 1982 och byggdes för att hedra Kim Il Sungs 70-årsdag.
Publicerad:

LÄS VIDARE