GW i jakten på bitcoinbluffarna: Ett jävla ofog

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Kriminologen Leif GW Persson utnyttjas i en bluffannons för bitcoin.

– Det där är ett jävla ofog. Jag har polisanmält det och meddelat mina jurister som kommer att vidta åtgärder, säger han.

Leif GW Persson är ännu en kändis som utnyttjas av bluffmakare. Tidigare har bland andra Pernilla Wahlgren, Filip Hammar och Laila Bagge utnyttjats.

– Det är naturligtvis bedrövligt. Ja, det är bedrägligt, säger han när Aftonbladet ringer upp.

Hur fick du reda på att ditt namn användes på det här sättet?

– Dels såg jag det och dels har ju massor av folk hört av sig och sagt att ”kan det här verkligen stämma?”. Men det är påhitt rakt av,

VANLIG BLUFFTAKTIK Kriminologen Leif GW Persson har drabbats av flera fejkannonser, den här gången handlar det om att svenskar blivit lurade på bitcoin för hundratusentals kronor. — Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger han.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
VANLIG BLUFFTAKTIK Kriminologen Leif GW Persson har drabbats av flera fejkannonser, den här gången handlar det om att svenskar blivit lurade på bitcoin för hundratusentals kronor. — Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger han.

säger Leif GW Persson.

Har du tidigare råkat ut för att någon har försökt använda ditt namn?

– Ja, oh ja. Det har hänt massor med gånger och varje gång har jag vidtagit åtgärder när jag kommit på dem. Och de flesta har ju gjort rätt för sig och betalat. Ibland ansenliga skadestånd som de har betalat, men dem har jag gett till välgörande ändamål.

Det är vanliga människor som råkar illa ut när de satsar pengar på bluff, det ser ju så riktigt och säkert ut.

Vill du säga något till dem som blivit av med en massa pengar?

– Det är förskräckligt, men tyvärr är det så vanligt att man måste vara väldigt försiktig. Det här är ett nytt inslag där man använder levande kända personer för att marknadsföra sådant som i grunden är bedrägligt. Och bitcoin, jag skulle aldrig ta i det. Det är alldeles för riskfyllt.

– Det är mycket sorgesamt alltihopa. Men i sak är människorna helt oskyldiga och enbart utnyttjade, då har jag vidtagit de åtgärder jag kan. Och den stora boven i dramat är väl Facebook som styr det här, säger Leif GW Persson.

PODD: Så utnyttjar bedragarna svenska kändisar – för att komma åt dina pengar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur bedragare använder sig av svenska kändisar för att lura dig på pengar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: