Republikaner stormade möte om riksrätt

TT TT-AFP

Publicerad 2019-10-24

Republikanernas inpiskare i representanthuset, Steve Scalise, under en presskonferens med andra republikanska ledamöter i samband med att Pentagonmedarbetaren Laura Cooper vittnade inom ramen för utredningen om en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump på onsdagen.

En grupp republikanska kongressledamöter stormade in i ett mötesrum och störde ett planerat vittnesmål i utredningen om en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Ledamöterna höll sig kvar i det så kallade SCIF-rummet – en beteckning för lokaler som är byggda för att förhindra elektronisk avlyssning – under flera timmar. Ordföranden i representanthusets utskott för inrikes säkerhet, demokraten Bennie Thompson, anklagar dem för allvarliga brott mot säkerhetsföreskrifter då de hade med sig mobiltelefoner och andra elektroniska enheter i rummet.

Deras tilltag ledde till att vittnesmålet från Laura Cooper, som arbetar med Ukraina-frågor vid Pentagon, försenades med flera timmar.

40 republikaner

Den republikanske toppolitikern Steve Scalise, som deltog i protesten, säger att den riktade sig mot vad han beskriver som ett försök från demokraterna att stänga ute republikaner från riksrättsprocessen.

Samtliga medlemmar i de tre utskott som deltar i utredningen, däribland drygt 40 republikaner, har tillåtelse att närvara och ställa frågor vid vittnesmålen. Republikaner som motsätter sig processen anser att den är ogiltig eftersom den inletts utan en omröstning i representanthuset och att den genomförs på ett icke-transparent sätt.

Tjänster och gentjänster?

Eskaleringen sker efter det att William Taylor, chargé d'affaires på USA:s ambassad i Kiev, i tisdags lämnade ett uppmärksammat vittnesmål. Enligt Taylor villkorade Trump en utbetalning av militärt bistånd till Ukraina med att landets president Volodymyr Zelenskyj skulle se till att en utredning inleddes med koppling till Trumps politiska motståndare Joe Biden.

Vittnesmålet går på tvärs med Trumps utsago att det inte var en fråga om tjänster och gentjänster.

Demokraterna som leder utredningen av ett eventuellt riksrättsförfarande anser att Taylors vittnesmål bekräftar deras anklagelser om att Trump missbrukat sin presidentmakt för egen vinning.