Svarta svenskar hånas i polisens slutna grupp

Knäböjande polisens agerande jämförs med “hitlerhälsning” av kollegor

Publicerad 2020-06-27

I den hemliga gruppen UMF på Facebook är poliser välkomna att diskutera yrkesfrågor.

Men i stället sprids nedlåtande kommentarer om invandrare och Black lives matter-demonstrationerna.

“Dessa förortshuliganer vill skuldbelägga alla vita och förespråka svart makt”, skriver en polis.

I samband med Black lives matter-protesterna i Stockholm och Göteborg intervjuades polismyndighetens hr-chef och menade att det inte fanns någon strukturell rasism i kåren

Men många kommentarer i det stora, hemliga polisforumet UMF – som står för ”underbetalda, missnöjda och förbannade” – strider mot myndighetens officiella värdegrund.

Poliser lämnar gruppen

Människor som gick i demonstrationerna som ägde rum i flera svenska städer beskrivs av poliser i UMF som ”kriminella invandrarungdomar och ”förortshuliganer"

”Dessa huliganer och inbillade godhetsmänniskor löper amok när en kriminell svart narkoman och rånare i USA dör i samband med ett polisingripande” skriver en medlem i forumet, om amerikanske George Floyds död.

Forumet som drog igång 2012 har i dag över 7 700 medlemmar. Endast poliser släpps in, på rekommendation av andra, men även före detta poliser som till exempel gått i pension är med i gruppen. Flera poliser ska dessutom ha lämnat gruppen efter hätska diskussioner kring den poliskollega som knäböjde i samband med demonstrationen i Stockholm.

En polis knäböjde i Black lives matter-demonstrationen i Stockholm.

Antirasister jämförs med nazister

I forumet går vissa så långt att de jämför hennes handlande med att heila bredvid nazistiska grupperingen NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

”Hur skulle det se ut ifall en konstapel i uniform tar upp sin hand och vrålar ’heil seger’?” skriver en person. En annan menar att knäböjandet är samma sak som en ”blond och blåögd polis som heilar” och antyder att den som uttrycker sympatier med antirasism i tjänsten borde få sparken.

”Att ansluta sig till ett olagligt demonstrationståg med kriminella invandrarungdomar och huliganer som hyllar svartmaktrörelsen är knappast neutralt” skriver ytterligare en polis och jämför Black lives matter med högerextremism. 

Invandrare hånas: ”den mörka kraften”

Hans egen neutralitet kan dock diskuteras.

Personen har tidigare blivit omplacerad inom polismyndigheten på grund av att han uttryckt sig rasistiskt. Även i forumet uttrycker han starka politiska åsikter om exempelvis invandring.

”För mig är inte heller andra eller tredje generationens invandrare etniskt svenska om de lever kvar i en helt annan kultur och värderingar” skriver han i en kommentar.

Invandrare beskrivs av honom som ”människor som kommer till vårt land utan inbjudan”, som ”den mörka kraften” som släppts lös i samhället. Brottsligheten i Sverige förklaras av polismannen vara ett resultat av ”massinvandringen från dysfunktionella länder med en destruktiv och annorlunda kultur”.

Polismannens svar: ”många är kriminella”

Själv hävdar han att kommentarerna syftade på att många personer i Black lives matter-rörelsen enligt honom är kriminella:

– Det finns en del jag känner igen, jag har mött många såna här tåg med samma människor som demonstrerar. Sen handlar det om att hur de beter sig. Jag vet många som är dömda, säger han.

Efter det hävdar polismannen att hans flickvän ringer, och slänger på luren. Senare svarar han inte på telefon mer, trots återkommande försök att nå honom.

Rikspolischef Anders Thornberg har tidigare sagt om UMF-gruppen att polisanställda bör ”uppträda på ett sätt som inger förtroende” både i tjänsten och på sin fritid. 

Det hindrar inte myndighetens anställda från att påstå: “det bor inte en svensk i alla, hur gärna vänsterglobalisterna vill tro det” i forumet.

Nadim Ghazale, polis från Borås, är kritisk mot tonen i polisforumet UMF.

Polisen Nadim: blir besviken

Men det finns även polisanställda som säger emot, och kritiserar människosynen. En av dem är Nadim Ghazale, kommunpolis i Borås och känd från SVT-programmet ”Veckans brott”.

– Jag blir besviken, faktiskt lite ledsen när jag läser allt det där. Jag vet att de flesta poliser tänker inte som de här, det är några få som sätter agendan. Det snackas ganska mycket om de här poliserna bakom ryggen på dem i andra forum, säger han.

– Men i gruppen är ingen som orkar eller vågar ta den diskussionen, för man blir uppäten, de är för högljudda.

”Det är inte okej”

Att även poliser har rätt att hysa politiska åsikter är självklart – men vissa går över gränsen, menar Nadim Ghazale. Han beskriver vissa kommentarer i UMF som ”retorik som är hämtad ur värsta flashbacktråden”.

– Det är tabubelagt att uttrycka politiska åsikter iklädd uniform, och så ska det väl vara. Men många överskattar själva uniformen. Poliser på sociala medier är ju fortfarande poliser även om man står i en polotröja. Man kan inte gömma sig bakom att man har semesterkläder på bilden och kan skriva vad fan man vill om massinvandring på ett sjukt rasistiskt sätt. Det är inte okej.