Strid i Tripoli efter säkerhetsrådets vädjan

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-02-13

FN:s säkerhetsråd i New York. Arkivbild.

Strider har blossat upp på nytt kring Libyens huvudstad Tripoli – bara några timmar efter att FN:s säkerhetsråd uppmanat till ett riktigt eldupphör.

Under natten till torsdag svensk tid röstade säkerhetsrådet igenom en resolution där det uppmanas till ett "bestående eldupphör" i det krigshärjade landet, där en skör och inte sällan förbisedd vapenvila råder sedan mitten av januari.

Ett eldupphör måste komma till stånd så snart som möjligt och utan förbehåll, enligt resolutionen. Den larmar också om att allt fler legosoldater har blandats in i konflikten och att terrorister och radikala grupperingar drar nytta av kaoset.

Ryssland avstod

Resolutionen godkändes efter flera veckors förhandlingar. Alla medlemsstater utom Ryssland röstade för. Ryssland, som stödjer krigsherren Khalifa Haftars östlibyska styrkor som angriper den FN-erkända regeringen i Tripoli, hade synpunkter på vissa ordval och avstod i slutänden från omröstningen.

På förmiddagen drabbade rivaliserande styrkor likväl samman söder om Tripoli, berättar vittnen och styrkor som strider för Tripoliregeringen. Trafiken har stoppats till och från huvudstadens enda flygplats som är i bruk, med anledning av raketbeskjutning.

Haftars östlibyska styrkor hade dessförinnan meddelat att FN inte skulle tillåtas använda flygplatsen i fråga, vilket FN säger slår direkt mot världsorganisationens humanitära insatser och medlingsförsök.

Lovade att låta bli

De östlibyska styrkorna har försökt inta Tripoli sedan april förra året, men ännu inte lyckats. Flera grannländer och större makter har blandat sig i striderna med stöd till olika sidor: Bland andra Turkiet hjälper Tripoliregeringen och bland andra Egypten, Förenade arabemiraten och Ryssland hjälper den andra sidan.

Vid ett toppmöte i Berlin i januari enades en lång rad stormakter officiellt om att inte blanda sig i konflikten i Libyen och att upprätthålla ett sedan tidigare överenskommet vapenembargo.

Följ ämnen i artikeln