Kina klagar efter danskt Taiwanbesök

TT

Publicerad 2020-02-13

Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti besökte Taiwan, vilket fick Kina att se rött. Arkivbild.

Kina protesterade formellt hos det danska folketinget när en av dess ledamöter besökte Taiwan och träffade den taiwanesiska presidenten.

Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti, som grundade och tidigare ledde partiet, var i Taiwan i höstas och träffade bland annat presidenten Tsai Ing-wen. Kort därpå ringde en representant från Kinas ambassad i Danmark till folketingets ledning, rapporterar Jyllands-Posten.

Denne "uttryckte missnöje med att man hade kunnat läsa i taiwanesiska medier att Pia Kjærsgaard under ett besök i Taiwan hade uttryckt sig på ett sätt som ambassaden fann otillfredsställande", enligt en kort sammanfattning där det inte framgår vad Kjærsgaard hade sagt.

Den kinesiska ambassaden ska ha fått svaret att Pia Kjærsgaard inte hade representerat folketinget eller den danska regeringen i Taiwan och att folketinget inte kan bestämma över vilka människor ledamöterna väljer att träffa.

– Det ska de över huvud taget inte lägga sig i, säger DF-ledamoten själv till Jyllands-Posten.

Pia Kjærsgaard är motsvarande andre vice talman i folketinget. En av hennes kollegor i presidiet, Jens Rohde från partiet Radikale Venstre, vill ta fram en praxis för hur man ska hantera påtryckningar från främmande makt mot den folkvalda församlingen.