Isoleringstid för coronasmittade kan fördubblas

Uppdaterad 2020-02-26 | Publicerad 2020-02-22

Inkubationstiden för de som smittats med corona kan vara betydligt längre än man tidigare trott.

Det meddelar den kinesiska regeringen efter ett nytt fall.

De som smittats kan nu behöva sitta isolerade i 27 dagar – istället för 14.

Tidigare har de som smittats av coronaviruset isolerats i 14 dagar. Men ett nytt fall kan innebära att tiden förlängs med nästan det dubbla.

Detta efter att en 70-årig man i Hubeiprovinsen smittats, men inte visat symtom förrän 27 dagar senare. Den kinesiska regeringen meddelar nu att isoleringstiden kan förlängas till 27 dagar, rapporterar Reuters.

Den kinesiska regeringen uppger också att en längre inkubationstid kan försvåra ansträngningarna för att stoppa spridningen av viruset.

Ambulansvårdare transporterar en coronasmittad patient till ett sjukhus i Sydkorea.

Kinesiska elever inte längre portade

Samtidigt fortsätter olika delar av världen att förhålla sig till smittan. I Australien gick myndigheterna under lördagen ut med att kinesiska elever som portats från landet efter att ha besökt hemlandet under sommarlovet, nu kan vara välkomna tillbaka.

Totalt kan 760 gymnasieelever, dock ingen från Hubei-provinsen som är centrum för virusutbrottet, få återvända.

I Italien meddelade myndigheterna under fredagskvällen att alla offentliga platser i tio städer i norra Italien stängs, för att undvika spridningen av viruset. Detta efter att landet fått sitt första dödsfall som följd av corona.

Global utspridning

Hittills har över 76 000 personer globalt smittats med coronaviruset, som även kallas covid-19. Hittills rapporteras 2000 människor ha dött. Smittan har spridits till 26 länder utöver Kina.

I Sverige har ett bekräftat fall konstaterats i Jönköpings län. Den smittade kvinnan bedöms bli helt frisk.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen