Förlossning på SUS sköts upp – fostret dog

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan besökte Skånes universitetssjukhus flera dagar i rad men hennes förlossning sköts upp på grund av platsbrist.

När den väl satte igång hade hennes ofödda barn redan dött.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu stark kritik mot sjukhuset.

Kvinnan i 35-årsåldern var gravid i vecka 41. Sammandragningar och en oro över att hennes bebis inte rörde sig normalt gjorde att hon åkte in till Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö, vilka skickade hem henne igen.

Den efterföljande dagen hade sammandragningarna tilltagit och kvinnan hade även noterat blödningar. Hon åkte därför återigen in till SUS - där hon även framförde oro över barnets rörelser samt misstänkt vattenavgång.

Kvinnan blev dock återigen hemskickad, med informationen att det inte skulle vara någon fara och att hon kunde återvända för födsel den efterföljande dagen.

Saknade tydlig vårdplan

Den tredje dagen återvände familjen till SUS men den planerade igångsättningen sköts upp en dag på grund av vårdplatsbrist.

När förlossningen sedan skulle ta plats kunde det konstateras att fostret hade dött.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) slår nu fast att SUS brustit i sin handläggning av patienten. De menar att kvinnans symptom i kombination med att hon tidigare förlöst ett barn med akut kejsarsnitt skulle tagits i beaktande.

Enligt IVO borde SUS därför ha gjort en utökad undersökning med ultraljud och inte skjutit fram den planerade igångsättningen. De menar även att det funnits en avsaknad av en tydlig vårdplan.

Brustit i kommunikationen

Förutom bristerna i handläggningen av patienten - där vården inte skett i samråd med kvinnan - kritiserar IVO även SUS för sin interna kommunikation.

I sin anmälan menar kvinnan att hon fått för lite information hos SUS och att de bemött henne på svenska trots att hon talar engelska.

Kommunikationen har vidare brustit internt då de orostecken kvinnan hade vid sina första besök varken journalförts eller meddelats till den ansvariga läkaren.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE