Över 70 miljoner människor på flykt

Publicerad 2019-06-20

Över 70 miljoner människor är på flykt undan krig, förföljelse och konflikter.

Det är det högsta antalet på 70 år, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Sverige är ett av de främsta mottagarländerna per capita – vi hamnar på sjunde plats med 25 flyktingar per 1000 invånare.

70,8 miljoner människor har i dagsläget tvingats lämna sina hem på grund av krig, förföljelse eller konflikt. Hälften av dem är barn.

Det är den högsta nivån som UNHCR, FN:s flyktingorgan, sett på 70 år.

Det är dubbelt så många som för 20 år sedan, och 2,3 miljoner fler människor än för ett år sedan.

Flyktingar anländer till centralstationen i Rostock 2015.

Nästan ett helt Thailand

Ytterligare ett perspektiv är att antalet människor som är på flykt nu motsvarar nästan hela Thailands befolkning.

De allra flesta som flyr är internflyktingar, fyra av fem av de som sökt skydd har gjort det i grannländerna.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi konstaterar i ett pressmeddelande att tonen ofta är mörk när det talas om flyktingar och migranter – men att de som behöver hjälp ändå får det.

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

– Trots att språket som används om flyktingar och migranter ofta är negativt ser vi också otroligt mycket generositet och solidaritet, speciellt i samhällen som redan tagit emot många flyktingar, säger Grandi när rapporten för 2018 släpps i dag.

En ny trend i flyktingstatistiken är Venezuela, som av UNHCR kallas ”en av världens största flyktingkriser just nu”. Nästan fyra miljoner venezuelaner har lämnat sitt land på fyra år. Men bara en halv miljon av dem har formellt ansökt om asyl. Venezuelaner är den grupp som ökat mest som asylsökande under 2018, visar rapporten. De länder som venezuelaner sökt asyl i oftast är Peru, Ecuador och Colombia.

Sverige på sjunde plats

De fem främsta länder som människor flyr från är Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar (tidigare Burma) och Somalia. Därifrån kommer två tredjedelar (67 procent) av världens flyktingar. Grannländerna Turkiet, Pakistan, Uganda och Sudan är tillsammans med Tyskland de främsta mottagarländerna.

Per capita är Sverige ett av de främsta mottagarländerna, vi hamnar på sjunde plats med 25 flyktingar per 1000 invånare. Flest flyktingar per capita tar Syriens grannland Libanon emot, där är siffran 156 flyktingar per 1000 invånare.

Filippo Grandi konstaterade på en presskonferens att det är just grannländerna som har det tuffast vad gäller flyktingmottagande. Omkring 80 procent av alla flyktingar i världen bor i grannländer.

– Det sägs att Europa har en flyktingkris, eller att USA eller Australien har det. Nej. De flesta flyktingar finns faktiskt i landet som ligger bredvid den plats där kriget finns, och tyvärr innebär det oftast att det är fattiga länder, sa Grandi enligt Reuters.

Följ ämnen i artikeln