Smittskyddspengen dröjer – folk tar lån för att klara sig

Publicerad 2020-05-01

I väntan på att riksdagen ska klubba smittskyddspengen tar personer i riskgrupp sms-lån för att kunna stanna hemma från jobbet.

Men någon tidsplan för när ersättningen kan komma finns inte.

– Det är svårt att hitta det ekonomiska ersättningssystemet så jag har inget besked att ge där nu, säger Lena Hallengren (S).

Det är två veckor sedan riksdagens socialutskott kom överens om att ta fram en ny lag om smittskyddspeng.

Ersättningen är tänkt att göra så att personer i riskgrupper ska kunna stanna hemma från jobbet och på så sätt inte drabbas av covid-19. Men trots att alla partier är överens och definitionen av riskgrupperna framtagna av socialstyrelsen sedan två veckor tillbaka finns det fortfarande inget besked om när lagen kan klubbas.

– Jag tror socialstyrelsens definitioner av riskgrupper är användbar för personer i de här grupperna, att veta att man ska följa rekommendationerna och att man kan bli tydligare i sin relation till arbetsgivare om att det är viktigare att jobba på distans. Men det är svårare att hitta formerna för det ekonomiska ersättningssystemet så jag har inga besked att ge där nu, säger socialminister Lena Hallengren som heller inte kan ge en tidsram.

– Det är väldigt komplicerat, utan tvekan är det så.

Samtidigt har många av de cirka 200 000 i riskgrupperna eller någon av deras närmaste anhöriga tvingats gå hem från jobbet utan betalning för att inte riskera livet.

”Det är verkligen kris”

– Varje dag räknas här, jag har haft kontakt med folk som valt att ta tjänstledigt utan lön, som kanske försöker klara sig på skatteåterbäringen eller som i några fall tagit sms-lån för att man inte kan gå till jobbet, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet.

Hon betonar att hon förstår komplexiteten i frågan, samtidigt är det här akut för många av hennes medlemmar.

– I de här fallen finns det läkarintyg på att man riskerar att dö vid smitta. Det handlar inte om någon påtagen rädsla utan det är verkligen kris.

Anette Pettersson, 53, från Nässjö jobbar normalt sett som lärare för nyanlända på lågstadiet. Men sedan i början av mars har hon suttit isolerad i sitt hem.

– Jag har en ovanlig muskelsjukdom, CFTD. Det gör att jag har en nedsatt lungkapacitet där min inandningskapacitet är på 48 procent när jag mår bra, en historia av hjärtinfarkt, hjärtsvikt och högt blodtryck så jag täcker in flera av de här riskfaktorerna, säger hon.

Det är oklart när den nya lagen kan klubbas, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

”Jag skulle inte klara mig”

Hon beskriver sig ändå som en av de ”lyckligt lottade”. Anledningen är att hennes närmaste chef i Nässjö kommun låtit henne behålla sin lön för att göra andra sysslor hemifrån.

– Min chef sa att ”jag kan inte ta det på mitt ansvar om du skulle smittas här”. Hade jag tvingats gå hem utan lön och utan smittskyddspeng hade jag fått ut 7000 kronor i månaden och det räcker mer eller mindre bara till hyran. Det hade jag inte klarat.

Även Anette Pettersson har förståelse för frågans svårigheter men säger att alla dem som ”dragit en nitlott” och inte stöttas av arbetsgivaren riskerar livet nu.

– Det gick snabbt att ta beslut om slopad karensdag för de som får symtom som kännetecknar covid-19, vilket var viktigt för att minska smittspridningen. Det är lika viktigt att vi som riskpersoner får samma förutsättningar för att inte riskera att hamna i ett läge där vi behöver belasta intensivvården. Jag skulle inte klara mig om det sätter sig på mina lungor. Den reservkraften finns inte i min kropp, säger hon.