Elever i karantän – föräldrar smittade av corona

Uppdaterad 2020-03-12 | Publicerad 2020-03-09

Skolorna i Malmö håller öppet som vanligt trots coronavirusets utbrott.

I två fall har elever dock fått sättas i karantän – sedan vårdnadshavarna insjuknat.

– Vi har inga indikationer på att det tillkommit någon i helgen, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad.

I förra veckan konstaterade Region Skåne de första fallen av coronaviruset i länet. Några av de som insjuknat i viruset är föräldrar till barn på skolor i Malmö.

Skolorna i Malmö stad följer i dag anvisningarna från Folkhälsomyndigheten och har även tagit fram underlag för hur man ska agera i arbetsmiljöfrågor om fall av coronavirus anträffas på skolorna.

– Än så länge är det bara vårdnadshavare som har testat positivt för coronavirus. Deras barn har hamnat i karantän. Det är några få fall och har fungerat väl. Där är en viss oro men de flesta accepterar att vi jobbar i den inriktning som Folkhälsomyndigheten angett för skolor, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö.

Minst två veckor

Hur många fall är det som inneburit karantän?

– Det är två stycken fall där vårdnadshavare testat positivt och där barnen är i karantän, säger Malmquist som även betonar att det rör sig om barn från två familjer och inte två barn.

När inträffade det här?

– Det var i förra veckan. Nu är det måndag och ny vecka men vi har inga indikationer på att det tillkommit någon i helgen.

Hur länge kommer barnen sitta i karantän?

– Det är en fråga mellan barnen och smittskyddet men så som jag uppfattar det handlar det i alla fall om två veckor. Men det avgör smittskyddsläkarna. Vi gör inga medicinska bedömningar för skolverksamheten.

Anders Malmquist.

Inte aktuellt att stänga skolor

Vad rör det sig om för barn? Är det i låg-, mellan- eller högstadiet?

– Det har vi sekretess på, så jag nämner inget mer än det.

Till följd av insjuknanden i coronaviruset har flera skolor i landet valt att hålla stängt. I Malmö har skolverksamheten dock inte påverkats mer än det fåtal barn som fått sättas i karantän.

– Vi kommer bara stänga ner en skola ifall smittskyddet rekommenderar oss att göra det. Men det kräver ett helt annat scenario än det är nu. För nu är det inte aktuellt. Det finns inte på kartan.

Beslut om en skola ska stängas ner tas av kommunens förvaltningsledning och inte av skolorna själva.

Välkomna oavsett resmål

– Vi har tagit fram ett underlag om en skola ska stänga. Det är ett beslut som sköts av mig som förvaltningschef men smittskyddet säger till om vi ska göra det.

Elever som varit utomlands kan i dag gå till skolorna i Malmö - oavsett vilka områden de rest till - förutsatt att de mår bra och att ingen annan i resesällskapet är allvarligt sjuk.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens bedömningar.

Vad gäller för personalen?

– Det är samma sak där. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Är man frisk och har inga symptom så kan man jobba som vanligt.

ANNONS