Man döms till 18 års fängelse för styckmord

Publicerad 2019-07-18

I slutet av förra året hittades kroppsdelar i ett skogsområde i södra Stockholm.

En 39-årig man åtalades för att ha mördat och styckat offret.

Nu döms 39-åringen till 18 års fängelse.

I ett skogsområde i Sköndal i södra Stockholm gjorde polisen en fruktansvärd upptäckt. I skogen fanns kroppsdelar från en man i olika förpackningar.

Med hjälp av information från ett vittne, kom polisen en 39-årig man på spåren.

Tillsammans med en 56-årig man och en 33-årig man häktades han i början av december.

Åtalad hävdade självförsvar

39-åringen åtalades för att i slutet av oktober ha mördat offret i en lägenhet i Bandhagen i södra Stockholm.

Enligt åtalet ska offret först ha slagits i huvudet och därefter strypts. Därefter ska de två andra männen ha hjälpt till att hantera kroppen.

Under rättegången vidgick 39-åringen vissa omständigheter, men nekade till mord och hävdade istället självförsvar.

Bakgrunden till händelsen kan ha varit svartsjuka.

– Åklagaren påstod att offret dog av strypning, men dödsorsaken har inte kunnat fastställas av rättsläkaren, säger advokat Petra Eklund, som försvarar 56-åringen.

”Ett av de allvarligaste fallen”

56-åringen och 33-åringen, som stod åtalade för bland annat medhjälp till mord, försattes på fri fot efter rättegången.

– Min klient har förnekat all inblandning överhuvudtaget. Han känner de här personerna, men har ingenting med det här att göra. För min klient har den här processen varit väldigt jobbig då han suttit häktad i sju månader, säger Petra Eklund.

Nu döms 39-åringen till 18 års fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden.

– Enligt tingsrätten hör det aktuella brottet till ett av de allvarligaste fallen av uppsåtligt dödande och påföljden har därför bestämts till det längsta tidsbestämda straffet, nämligen 18 års fängelse, säger tingsrättens ordförande Fredrik Nydén i en kommentar.

”Jag har precis tagit del av domen och inte fått tag på min klient ännu. Men med hänsyn till vår inställning till gärningspåståendet avseende mord utgår jag ifrån att vi kommer överklaga. Min klient har hela tiden nekat till anklagelserna om mord”, skriver advokat Marcus Lodin, som försvarar 39-åringen, i en kommentar till Aftonbladet.

Två döms för att ha hjälp till att hantera kroppen

Eftersom det inte gått att fastställa när under händelseförloppet som offret avled, frias 56-åringen och 33-åringen för medhjälp till mord.

– Om målsäganden var död när de båda kom in i lägenheten kan de inte dömas för medhjälp till mord, eftersom det förutsätter att målsäganden levde när de började hjälpa gärningsmannen, säger Fredrik Nydén.

Men eftersom rätten anser att det är styrkt att 56-åringen och 33-åringen hjälp till att stycka eller fraktat bort kroppen, samt städat på brottsplatsen, döms de för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling.

56-åringen och 33-åringen frias för medhjälp till mord, men döms för andra brott till tre års fängelse vardera.

Aftonbladet har sökt åklagaren.