Fallskärmsförbundet om olyckan: ”Ofattbart och chockartat”

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2019-07-15

En liten, intim klubb där alla kände alla. Så beskrivs fallskärmsklubben i Umeå som i går förlorade nio av sina medlemmar.

– Det är ofattbart, chockartat. Det har varit en natt med det närmsta ingen sömn över huvud taget, berättar Per-Olov Humla, ordförande för Svenska Fallskärmsförbundet.

”Fanns en glädje inför hoppdagen”

Klockan var sju på söndagsmorgonen när de nio fallskärmshopparna steg upp för att förbereda sig inför dagen.

– Alla gick upp och var otroligt entusiastiska, det fanns en glädje inför hoppdagen, berättar Per-Olov Humla.

Men söndagen slutade i en enorm tragedi. Bara en knapp halvtimme efter att det enmotoriga planet lyft för att ta hopparna till rätt höjd, gick någonting fruktansvärt fel. Planet störtade okontrollerat mot marken och kraschade på ön Storsandskär i Umeälven. Alla nio som befann sig ombord dog.

Efter den tragiska olyckan har det beslutats att liknande plan av samma modell i Sverige ska ställas på marken, uppger Ekot.

”Tänkte – det här händer inte”

Himlen är grå och regnet ligger i luften när Aftonbladet träffar två av företrädarna för Svenska Fallskärmsförbundet i Umeå på måndagsmorgonen. Om några timmar har det gått ett dygn sedan de fick kännedom om tragedin.

– Katastrof, det var det jag tänkte, berättar Petter Alfsson-Thoor, som är riksinstruktör på förbundet.

– Det händer inte – men det har hänt.

Men hur olyckan kunde hända är det fortfarande ingen som vet. Petter Alfsson-Thoor berättar att klubben har ett kontinuerligt säkerhetsarbete när det gäller fallskärmshoppning.

– Men det här är en flygolycka. Vi hoppas precis som alla i flygvärlden att kunna dra så stora lärdomar det går från denna tragiska händelse.

Det är Statens haverikommission som nu ska utreda orsaken till olyckan. Men det kan ta tid – upp till ett år. Planet hade inte någon svart låda och istället får man söka information genom vittnesförhör, undersökning av vraket och från telefoner och surfplattor ombord som registrerar höjd och position.

Petter Alfsson-Thoor, riksinstruktör för Svenska Fallskärmsförbundet, och Per-Olov Humla, ordförande för Svenska Fallskärmsförbundet.

”Alla kände alla”

Samtidigt som utredningen väntas ta tid, kommer sorgen att ligga kvar länge efter dödskraschen.

– Det kommer ta lång tid innan en sån här sak läker, om den ens läker, säger Per-Olov Humla.

Svenska Fallskärmsförbundet har klubbar på många håll i Sverige. Här i Umeå finns ett femtiotal medlemmar varav ungefär 20-25 är väldigt aktiva berättar Per-Olov Humla.

– Alla känner alla i en sådan här liten klubb. Väldigt många här i Ume har relationer till de avlidna på något sätt, berättar han.

Ingången till Fallskärmsklubben på flygplatsen i Umeå.

Minnesstund under måndagen

På söndagskvällen samlades både nuvarande och gamla medlemmar i Fallskärmsförbundet på flygplatsen i Umeå för att stötta och trösta varandra.

– Vi satt i samtal och pratade, grät ihop och reflekterade och mindes våra medlemmar och allt som fanns runtomkring dem, säger Per-Olov Humla.

Han berättar om de minnen han själv kommer att bära med sig.

– Hängivna, ödmjuka, enormt kärleksfulla och fina vänner som tog hand om varandra och de andra medlemmarna i klubben.

Senare under eftermiddagen väntas en minnesstund att hållas för de nio människor som dog i flygkraschen i går.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen