Dödlighet verkar vara lägre än väntat i covid-19

Publicerad 2020-04-21

Dödligheten i covid-19 kan vara mycket lägre än väntat.

Kanske så låg som 0,2 procent, i stället för tre procent som man trodde i början.

– Ja, det är inte orimligt. Det är ofta så att i början verkar dödligheten i ett nytt virus vara ganska hög, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Folkhälsomyndigheten räknar nu med att en tredjedel av invånarna i Stockholms län kommer att ha varit infekterade av covid-19 den 1 maj, det vill säga omkring 800 000 personer.

– Någonstans däromkring, ja, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten efter tisdagens presskonferens.

Med hittills omkring tusen döda i Stockholms län och några fler till 1 maj skulle det innebära en dödlighet på 0,2 eller 0,3 procent. Är det en rimlig skattning?

– Ja, den är väl inte orimlig. Det är ofta så att i början verkar dödligheten i ett nytt virus vara ganska hög, och sedan allt eftersom man tittar är den mindre, för man upptäcker också de milda fallen, och kan mäta dem, säger Wallensten.

I början av mars uppskattade WHO att dödligheten i covid-19 låg på 3,4 procent bland de smittade. Senare har en procent nämnts som en möjlig nivå, vilket ska jämföras med 0,1 procent dödlighet som ofta anges för säsongsinfluensa.

Innebär detta att dödligheten ligger nära en vanlig säsongsinfluensa?

– Vi får väl se, det tror jag inte, säger Wallensten. Och man ska komma ihåg att det är skillnad på en säsongsinfluensa där väldigt många har haft immunitet från tidigare influensor. Det gör att färre blir sjuka samtidigt. Så oavsett har det här varit en enorm ansträngning för sjukvården, på ett helt annat sätt en säsongsinfluensa, säger Wallensten.

Är flockimmunitet nära i Stockholms län?

– Nej, vi vet inte så mycket om hur man uppnår flockimmunitet, exakt när det är och när det sker.

Vissa restriktioner kan börja lättas i maj, tror smittskyddsexperten Johan Giesecke. Vad tror du?

– Vi tittar på det. Vi håller på och gör en strategi för när saker ska lättas, och framför allt under vilka omständigheter. Vad det är som krävs och så. Vi tittar på det och kommer att återkomma när vi har mer detaljer, säger Anders Wallensten.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen