Chris 92-åriga mamma misshandlades svårt

Våg av åldringsbrott i Skåne: Överfölls i hemmet

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett svullet blålila ansikte, flera frakturer, och en livshotande skada i nacken.

Chris 92-åriga mamma överfölls och misshandlades i hemmet. Nu har hon en lång väg att gå för att bli helt frisk – om det ens är möjligt.

– Jag blev rasande. Det är ett ursinne som drabbar en, säger Chris Marschall.

Chris Marschall, 67, fick själv tvätta bort sin mammas blod från väggarna i sovrummet och ta hand om de blodfläckiga sängkläderna.

Sent kvällen innan, bara några dagar efter julafton, hade hennes 92-åriga dementa mamma misshandlats svårt i hemmet. Hon är en av de som drabbats av den eskalerande åldringsbrottsvågen i Malmö.

– Jag befann mig i Stockholm och när jag vaknade hade jag 25 missade samtal från polisen. Mamma hade blivit överfallen och hon befann sig på sjukhuset. Jag kastade mig på tåget och åkte direkt, säger Chris Marschall som tidigare skrivit om händelsen i tidningen Sydsvenskan.

Gärningsmannen ska ha bett en granne om hjälp att komma in i trapphuset. Han skulle besöka sin mormor och hade glömt koden, sa han. Sedan tog han sig in i lägenheten. Något mer minns mamman inte.

Skadorna var till en början livshotande – nu är det stabilt.
Foto: Privat
Skadorna var till en början livshotande – nu är det stabilt.

Hjärnblödning och frakturer

Gärningsmannen fick inte med sig något men lämnade den svårt misshandlade 92-åringen efter sig.

Hon lyckades själv larma 112 och fördes till sjukhus med ambulans.

Där kunde man konstatera att hon drabbats av en hjärnblödning och flera allvarliga frakturer i nacke och ansikte. En av frakturerna var direkt livshotande.

– Hon var neddrogad och i smärta. Hon såg förfärlig ut i ansiktet, var svullen och hade enorma blåmärken över ansikte och hals. Det var mest ilska som vällde ur mig så klart, säger Chris Marschall.

– Nu känner jag bara sorg över det som hänt. Jag tycker förfärligt synd om min gamla mamma.

Foto: Privat
Chris Marschall, 67.

Svårt att återhämta sig

Efter två veckor på sjukhuset har mamman flyttats till ett korttidsboende. Där ska hon rehabiliteras, men att hon skulle bli helt återställd är inte speciellt troligt. Inte mentalt, i alla fall.

– Hon är väldigt orolig. Hon får en hel del lugnande tabletter så att hon ska klara det här traumat men jag har svårt att se att hon skulle bli helt fri från det, säger Chris.

Foto: Privat
En stabiliserande halskrage håller den skadade kotan på plats.

Chris blev nyligen kontaktad av boendet. Hennes mamma ville prata.

– Men det blev inget samtal. Hon bara grät och bad mig komma och hämta henne, säger Chris.

Oklar framtid

Kommer 92-åriga mamman klara av att flytta hem? Om ett par veckor måste ett beslut tas.

– Då måste vi hitta en lösning. När hon får förklarat för sig vad som hänt vill hon absolut inte flytta hem. Men samtidigt kan det bli jobbigt för henne att lämna lägenheten. Det hade hon inte behövt om det här inte hade hänt, då hade hon säkert klarat sig i flera år till, säger Chris.

– Nu är det för otryggt och jag kan inte ha bevakning på mamma dygnet runt, även om jag gärna hade satt en polis utanför hennes dörr.

Polisen: Ser ingen minskning

Det är en våg av åldringsbrott som drabbat Skåne. Gärningsmännen har i flera fall utgett sig för att vara poliser och har nästan uteslutande riktat in sig på kvinnor i 90- och 100-årsåldern. Mellan 15 december och 14 januari rör det sig om 17 fullbordade brott då bedragare uppgivit att de varit poliser – bara i region Syd.

Och anmälningarna fortsätter välla in.

– Det har inte dalat, vi har fått in ett oräkneligt antal försök. Bara i går hade vi tolv anmälningar om åldringsbrott i regionen. Ett var fullbordat, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Hon är själv en del av den arbetsgrupp som arbetar med den här brottsvågen.

– När jag såg att det ökade så reagerade jag som alla andra. Man blir så fruktansvärt arg när folk ger sig på de svagaste i samhället. Det finns inget lägre. Man skiter fullständigt i att det är en människa som ska leva sina sista år i frid och ro, säger Ewa-Gun Westford.

Samtidigt poängterar hon att polisen jobbar intensivt med inre spaning.

Att de äldre blir misshandlade i samband med bedrägeriet är ovanligt. Bara ett till av de 17 fullbordade åldringsbrotten har slutat med fysiskt våld, utöver misshandeln av Chris mamma.

Foto: Privat
Chris mamma gör nu återkommande besök på sjukhuset.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE