2 500 testades slumpmässigt – ingen hade corona

Uppdaterad 2020-09-04 | Publicerad 2020-09-03

Vi ser en tydlig förändring över tid, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

Smittspridningen i Sverige går stadigt nedåt.

När Folkhälsomyndigheten nyligen testade 2 500 slumpmässigt utvalda hade ingen covid-19.

– Vi ser en tydlig förändring över tid, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

Ytterligare 12 dödsfall rapporterades under Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen. Det innebär att 5 832 personer med covid-19 har dött i Sverige sedan pandemins start.

Smittan ökar nu på många håll i världen.

– I Europa, EU och Storbritannien har vi tyvärr konstaterat att det sker en ökning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Men i Sverige är situationen på väg att ljusna.

– Vi ser en långsamt nedåtgående trend under de senaste veckorna.

”Betydligt lägre”

Folkhälsomyndigheten har återkommande gjort tester på människor för att mäta förekomsten av covid-19 i Sverige. I april visade 0,9 procent positivt, i slutet av maj var siffran 0,3 procent. Och i den senaste förundersökningen, där 2 500 testades, var siffran 0.

– Det finns i nuläget inte omfattande smittspridning hos individer som inte har symtom. Smittspridningen i samhället är betydligt lägre nu, säger Tegmark Wisell.

Ytterligare 12 dödsfall rapporterades under Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen.

Uppmaningen: Fortsätt jobba hemma

Tidigare har myndigheten nämnt arbetsplatser som en av de stora smittkällorna. Men trots det kommer rapporter om att arbetsgivare kallar tillbaka anställda från hemarbete.

Vilket budskap har ni till arbetsgivare, med tanke på den roll de kan spela i att dämpa smittspridningen?

– Våra allmänna råd ligger kvar, att man som arbetsgivare ska i möjligaste mån erbjuda medarbetare att arbeta hemifrån. Vi är i en kritisk period. Vi måste hålla i nu och förhålla oss till råden som finns, svarar Karin Tegmark Wisell.

Presenterade antikroppsstudier

Myndigheten presenterade också resultaten av två stora antikroppsstudier. En undersökning, som gjorts på blodgivare till och med vecka 24, visade att cirka sju procent hade antikroppar.

Folkhälsomyndigheten har också undersökt förekomsten av antikroppar i öppenvården fram till mitten av juni. Där var siffran cirka sex procent.

18 procent hade antikroppar

Man har också genomfört en riktad undersökning tillsammans med Region Stockholm i Rinkeby-Kista, en stadsdel som varit särskilt coronadrabbad.

När 530 personer i området testades visades att 18 procent, allts nästan en av fem, hade antikroppar i slutet av juni.

– Det vi kan se är att det är högre sannolikhet att ha antikroppar om man jobbar inom yrken där man har många kontakter med människor, till exempel serviceyrken, säger Karin Tegmark Wisell.

Sannolikheten att ha antikroppar är också högre om man bor fler än fem personer i ett hushåll, menar hon.