Ryska Galina, 69, såg video från Butja – och fattade att hon var lurad

Uppdaterad 2022-04-10 | Publicerad 2022-04-09

Irinas mamma Galina var hjärntvättad av den ryska statspropagandan.

Efter en månad i Västeuropa insåg hon till slut hur lurad hon var.

– När hon såg videon från Butja förstod hon, säger Irina.

För en månad sedan, den 1 mars, var Aftonbladet på plats när ryska Galina, 69, steg av tåget i Finlands huvudstad. Ryska flyg hade precis bannlysts i EU:s luftrum efter invasionen av Ukraina, men tågen fortsatte att gå mellan Helsingfors och Sankt Petersburg.

Dottern Irina, 35, som bott i Finland sedan 2011 och har både ryskt och finskt medborgarskap, tog emot mamma Galina på centralstationen.

– Jag var rädd att gränserna skulle stängas efter krigsutbrottet och sade till henne att genast resa hit, sade Irina och fortsatte:

– När jag berättar om vad som sägs i de europeiska nyheterna säger mamma att ”vi har andra nyheter”. Det är ett skäl till att jag vill ha henne här, att hon ska komma bort från propagandanyheterna.

Irina tar emot mamma Galina på Helsingfors centralstation den 1 mars.

En månad senare pratar Aftonbladet med Irina igen. Och nu har hennes förhoppning uppfyllts. Men det krävdes hundratals döda i ukrainska Butja:

– Mamma har alltid trott på all skit som den ryska regeringen pumpat henne full med. Men hon blev skräckslagen när min syster visade henne en video från Butja. Till slut förstod hon att allt som hon sett på tv i Ryssland var en lögn, säger Irina.

Bilderna från ukrainska Butja har chockat världen. Den tidigare stillsamma förstaden till Kiev har till stora delar raserats.

Dotterns plan gick i lås. Men snart måste Galina åka tillbaka till Ryssland igen. Schengen-visumet ger henne rätt att vistas 90 dagar i EU under varje sexmånadersperiod fram till 2024.

”Bussarna rullar fortfarande, men hur länge?”

På söndag åker Irina ner till systern i Amsterdam, där Galina nu befinner sig. Den 11 april firar familjen mammans 70-årsdag. Sedan ska hon tillbaka till hemstaden vid Ural-bergen::

– Mamma måste tillbaka till Ryssland den 23 april, men hon är rädd för att återvända nu. För hon inser att det är omöjligt att veta när vi ses igen. Inget fungerar ju, varken flyg eller tåg går längre. Bussarna rullar fortfarande, men frågan är hur länge?

”Mamma måste tillbaka till Ryssland den 23 april, men hon är rädd för att återvända nu. För hon inser att det är omöjligt att veta när vi ses igen”, säger Irina.

Irina har försökt övertyga modern att stanna i Finland, men det vill inte Galina. För om villkoren för Schengen-visumet bryts, kanske hon inte får resa mellan Ryssland och EU igen.

– Så gick det för min väninnas mamma, hennes Schengen-visum drogs in och hon får inte resa till Finland längre. Mamman berättar via telefon att situationen är hemsk i Ryssland, att hon inte vill bo där längre, berättar Irina.

Kommer din mamma att börja tro på propagandan igen när hon är tillbaka i Ryssland?

– Det är svårt att säga. Problemet är att hon har så mycket ledig tid där. Och den tillbringar hon med att titta på tv och de statliga tv-nyheterna. Kanske ändrar hon sig igen då. Det enda regeringen håller på med i Ryssland är att tvätta folks hjärnor, säger Irina.

Fotnot: Galinas och Irinas namn är fingerade. Galina vågar inte själv säga något negativt om Ryssland, av rädsla för repressalier när hon återvänder till hemlandet.