Leifs morgonpromenad tog oväntad vändning

Drömfågeln fick tusentals att vallfärda

Publicerad 2022-04-09

Leif upptäckte ”Den heliga graalen” på morgonrundan.

Timmar senare kom fågelskådare från hela Västeuropa för att se rubinnäktergalen.

Nu kommer uppgifter om att pippin härmar … kameraljud.

15 november förra året hade Leif Eriksson precis påbörjat sin dagliga morgonpromenad i västergötska Vargön när han upptäckte en okänd fågel, bara 50 meter från villan.

– Då satt den på marken. Jag gick hem och hämtade kameran, som tur var flög den upp när jag tog bilder, säger han.

Rubinnäktergalen har bara skådats en gång tidigare i Sverige, då dök den upp på fabriksområdet Stora Enso Skoghalls bruk utanför Karlstad. Nu har den vackra fågeln återigen kommit på besök – och Leif lyckades fånga den på bild.

Hur många har kommit för att se fågeln?

– Oj, det är många tusen. Jag la ut bilden vid lunchtid, då var det någon från Umeå som satte sig i bilen och åkte med en gång. Hela Västeuropa, med Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Storbritannien… de har kommit från överallt. Bara ett par timmar efter att jag lagt ut den där så var det omkring hundra skådare här.

Rubinnäktergalen ska ha börjat göra kameraljud, har du hört det?

– Nej, jag har själv inte hört att den skulle härma några kameror. Men det har varit otroligt många fotografer här så det är inte helt omöjligt.

Drömfågeln: ”Den heliga graalen”

Niklas Aronsson på Birdlife Sverige är inte övertygad om att fågeln gör kameraljud.

– Det är lurigt. Det finns en inspelning där man hör ett slutarljud från en kamera, men jag skulle gärna vilja höra en inspelning till av fågeln med det lätet. Den här fågeln låter annars som en paradisfågel i en David Attenboroughfilm från någon djungel i Nya Guinea, säger han.

Han såg själv fågeln tre dagar efter upptäckten.

– Det är en fågel som man har drömt om att få se sedan man började fågelskåda. Många kallar den för ”Den heliga graalen för fågelskådare”. Det är väl hela den här magin, skimret, som finns runt namnet rubinnäktergal. Det låter helt fantastiskt.

Bara två gång tidigare har rubinnäktergalen setts i Sverige. 2018 sågs den i ett industriområde i Skoghall i Värmland av något tiotal fågelskådare.