Putin inför ”krigsbidrag” för att hejda stigande missnöje

Publicerad 2022-08-25

Putin inför i höst ”krigsbidrag” för att hejda ryssarnas missnöje över stigande priser och ökad arbetslöshet, uppger källor för den ryska tidningen Meduza.

– Folk återvänder hem från semestern och tycker inte om vad de ser, säger en källa nära den ryska presidentadministrationen.

Följ ämnen
Ukraina

Den exilryska oberoende tidningen Meduza har intervjuat två källor som står nära presidentadministrationen i Kreml.

De uppger att ryssarna börjat bli ”uttråkade” av det som i Ryssland kallas ”specialoperationen”, det vill säga kriget i Ukraina. Tidigare dämpades det sociala missnöjet av intresset för krigshändelserna.

– Folk tänkte att ”även om priserna gått upp, så är svårigheterna snart över”. Men nu återvänder folk hem från semestern, och de tycker inte om vad de ser, säger en av Meduzas källor.

”Folk kommer tycka om dem”

Flera industriregioner väntas få problem med ökad arbetslöshet, bland annat Kaluga-området, där många västerländska biltillverkares numera stängda fabriker ligger, och Leningrad-området, där många stora västliga företag som lämnat landet fanns.

Ryska trupper i södra Ukraina.

Skolstarten den 1 september kommer att bli ett ekonomiskt uppvaknande för många ryssar. Folk kommer ofrånkomligen att jämföra vad det kostade att förbereda barnen inför skolstarten året innan med vad kostar nu. Då kommer ”omfattningen av de höjda priserna bli tydliga för dem”, menar en av Meduzas källor.

För att möta effekterna av höjda priser och ökad arbetslöshet förbereder nu presidentadministrationen att ge pengabidrag till befolkningen. Kreml räknar helt enkelt med att kunna ”kväva medborgarnas missnöje med pengar”.

– Även om det blir ganska låga summor så kommer folk att tycka om att få dem, säger en av källorna till Meduza.

Det förväntade missnöjet i den ryska befolkningen under hösten ligger i linje med en nyligen publicerad rapport från amerikanska Yale University. Där konstateras att en spridd uppfattning om sanktionerna mot Ryssland är att de lett till ett ”ekonomiskt utmattningskrig som skadar väst”, samtidigt som den ryska ekonomin ”blomstrar”. Det är en bild som är helt felaktig, enligt Yale-forskarna Jeffrey Sonnenfeld och Steven Tian.

– De internationella sanktionerna och de västliga företagens frivilliga reträtt har haft en förödande effekt på Rysslands ekonomi, skriver rapportförfattarna och uppmanar regeringarna i Västvärlden att hålla trycket uppe mot Ryssland.

Trovärdigheten i Meduzas artikel stärkets av det faktum att Vladimir Putin under onsdagen beordrade att alla föräldrar till skolbarn i de ryskockuperade delarna av Ukraina ska få en engångssumma på 10 000 rubel, cirka 1800 kronor. Pengarna ska gå till föräldrarnas kostnader inför det kommande skolåret.