Skolor förbjuder flickor att ha hästsvans

Japanske läraren rasar: De är rädda för att killarna ska titta på flickorna

Publicerad 2022-03-15

Japanska skolor har stränga regler kring klädsel i skolan.

Japanska skolor är ökända för sina strikta klädregler.

Nu går läraren Motoki Sugiyama ut och protesterar mot sexistiska regler mot flickor i japanska skolor.

– Flickor får inte ha hästsvans för att det kan attrahera pojkarna, säger han till Vice News.

Japanska skolelever behöver inte bara följa extremt strikta regler vad gäller undervisningen. Eleverna måste också följa strikta klädregler.

Nu riktas skarp kritik mot det japanska skolväsendet för att flera skolor sägs upprätthålla ”absurda” och förlegade klädregler.

Många skolor i Japan tillåter till exempel inte flickor att sätta upp håret i hästsvans. Anledningen? Det kan attrahera manliga elever, enligt skolorna.

Läraren har fått nog

Mellanstadieläraren Motoki Sugiyama har tidigare jobbat på fem skolor där flickor förbjuds att sätta upp håret i hästsvans. Och han har riktat kritik internt mot detta. Men skolorna vidhåller att regeln ska finnas kvar.

Nu har Sugiyama fått nog och går ut och vittnar om de sexistiska klädreglerna i en artikel från Vice News.

– Detta är något som knappt fått någon kritik alls och det har blivit väldigt normaliserat. Studenter har inte haft något annat val än att acceptera regeln, säger han.

Fler regler kritiseras

Mellanstadieläraren har gett sig själv i uppdrag att belysa diskriminerande krav på eleverna. Målet är att skolor ska slopa flera förlegade förbud.

För det finns fler regler. Till exempel vilken färg eleverna får ha på sina underkläder och strumpor. Så väl som direktiv kring längden på flickornas kjolar samt formen på elevers ögonbryn.

Att färga håret är också strikt förbjudet på flera skolor. Vissa av dem kräver till och med att eleverna skickar in bildbevis på sitt naturliga hår om deras hår inte är naturligt ”svart och rakt”.

”Skolor ignorerar kritiken”

Enligt experter har förbuden införts på godtyckliga grunder och det skiljer sig mycket från skola till skola hur reglerna ser ut.

– Även om reglerna ser olika ut är den önskade effekten den samma. Att ingen ska stå ut från mängden, säger sociologen Asao Naito till Vice News.

Japans regering har tryckt på för att enskilda skolor ska slopa reglerna, men många elever vittnar om att deras skolor ignorerar detta.

– Så länge det inte rör sig om krav som är rättsligt bindande är det många skolor som inte bryr sig, förklarar läraren Motoki Sugiyama.

”Svarta underkläder går också bra”

Men det finns skolor som tagit täten för att avskaffa reglerna.

En gymnasieskola i regionen Kagoshima berättar för Vice News att de ändrat sina klädregler efter att en elev kritiserade dem.

Men förändringen går långsamt. Förbudet mot att sätta upp håret i hästsvans ligger nämligen kvar.

Men elevernas underkläder behöver inte längre vara vita. Nu tillåter gymnasiet även svarta, gråa, och marinblåa underplagg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln