Flyr från boenden – och skjuter eller blir skjutna: ”Vi har varit naiva”

Professorn om risken med gängstämpeln: Smittar

Publicerad 2022-03-20

I många av dödsskjutningarna i Sverige är de inblandade på rymmen från behandlingshem.

Detta är ett misslyckande från samhället, menar Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete som intervjuat unga män med gängbakgrund.

– Vi har varit naiva. Ibland kan en placering förvärra brottsligheten.

Nicholas blev bara 17 år.

När Aftonbladet granskade alla offren i fjolårets dödsskjutningar visade de sig att tio av de 46 som dödades var 20 år eller yngre när de dog.

I flera av fallen hade både offer och gärningsmän nätverkskriminella kopplingar.

Hur Nicholas kopplingar till kriminella nätverk såg ut är oklart, han har av polis beskrivits som en ”springpojke”.

Ingen är gripen för mordet på honom men det troliga är att han dödades just för att han rörde sig i kriminella kretsar.

Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete på Linneuniversitetet, har studerat gäng under många år och har tillsammans med kollegor undersökt hur det går till att hoppa av från gängen.

De finns många likheter mellan dem, ofta killar och unga män, som kommer in i gängen, säger Forkby.

– Många av dem har i skolan upplevt att de hade ”myror i brallorna”. Inte sällan har de även fått en diagnos som ADHD. De kanske har fått speciella stödinsatser i skolan för att hänga med i undervisningen och genom det tidigt fått en känsla av att de sticker ut, inte riktigt passar in eller kan prestera som ”alla andra”.

Hemförhållandena kan variera stort bland de som hamnar i gäng men man ser att en stor del av dem haft frånvarande fäder, antingen fysiskt eller psykologiskt frånvarande, kanske på grund av missbruk, egen brottslighet eller psykiska svårigheter.

Torbjörn Forkby har i sin forskning försökt titta på vad med gängen som lockar, än att avgränsat se till dem som är med i dem.

– Vi ser att de som söker sig till gängen, eller de som gängen söker upp och försöker knyta till sig, är de som är i behov av ett sammanhang. Man tror på idén om ett broderskap och att detta kommer såväl skänka gemenskap som egen framgång, det vill säga att jag såväl som gruppen kommer att lyckas med livet, få snabba pengar och ett rykte, säger Torbjörn Forkby.

Rymmer från sina placeringar

Nicholas var när han sköts till döds på rymmen från ett jourhem.

I många av de fall som Aftonbladet granskat, både vad gäller de som dödats i skjutningar och de som dödar, visar sig liknande mönster.

Nicholas hittades död vid en båtklubb. Polisen larmades om skottlossning klockan halv två på natten mellan den 28 februari och 1 mars.

I flera fall där en ung kille skjutits till döds eller skjutit till döds handlar det om unga killar som är på rymmen från ett SiS- eller HVB-hem eller någon annan placering vid tiden för gärningen.

• Den 17-åring som sköt polismannen Andreas Danman till döds i Göteborg var på rymmen vid tiden för mordet. Hans mamma har berättat hur hon ville att sonen skulle placeras långt bort från den kriminella miljö han befann sig i men att det inte skedde.

• 18-åriga ”Jalil” som sköts till döds i Alby den 4 maj 2021 hade avvikit från ett HVB-hem. Hans föräldrar hade länge vädjat om hjälp men sonen rymde ständigt och tog sig tillbaka till torget som lockade och drog i honom.

• Den 19-åring som nyligen dömdes för mord i Husby var vid tiden för mordet på rymmen från ett behandlingshem för vård av unga. Det var inte den första placering han haft och sedan avvikit från. 

Torbjörn Forkby har i sin forskning sett hur svårt det är att hitta rätt placeringar för de unga med nätverkskopplingar till gäng.

– Vi har nog varit lite naiva, den här typen av unga killar och brottslighet tog oss nog lite på sängen. Det har tagit ganska lång tid att hitta former att arbeta och man är inte framme än. Det finns så pass starka drivkrafter i gängen. Det betyder inte att vi ska ge upp att försöka men vi måste ha tydliga resurser avsatta, tänka långsiktigt och arbeta genomtänkt för detta.

Torbjörn Forkby, professor i socialt arbete på Linneuniversitetet.

Han säger att i ett drömscenario så skulle en lyckad institutionsplacering innebära stor kraft på motivationsarbete för att få den unge själv att verkligen vilja bryta med sitt gamla liv.

Så blir inte alltid fallet.

I många fall är även placeringarna gjorda i en akut situation. Man har inte hunnit se över planeringen och den unge kanske hamnar tillsammans med personer som snarare triggar till mer brottslighet än tvärtom.

– Ibland kan en placering snarare förvärra brottsligheten vilket så klart inte är meningen.

Söker upp de mest sårbara

Gängen attraherar särskilt, och har vägar att nå de mest sårbara. De som kanske har det svårt hemma eller i skolan, som känner att vägen till ett vanligt liv just för dem är mer snårig än för andra. Då är gängets löften om att få äga rätt bil, dyr klocka och snygga kläder, lockande.

– Det är ju statussymboler som är viktiga även utanför gängen och man får inte underskatta lockelsen i dem.

Även gemenskapen är viktig.

Du blir någon, du är med andra likar.

En del av de idag grovt kriminella nätverken man ser i landet, som står för narkotikabrottslighet och våld, började som kompisgäng. Där kriminaliteten började smygande. Antingen som ett sätt att bryta tristessen eller för att tydliggöra den egna grupperingen. Efter hand får brottsligheten ett eget värde och blir till slut drivkraften bakom gänget.

Torbjörn Forkby tror att det finns en stor risk med att vi som samhälle ger de här unga killarna en stämpel som gängkriminell.

Det kan snarare knyta dem ännu hårdare till gängen då de än mer får känna att de inte hör hemma i samhället.

– Gängstämpeln är smittande och det sprids även till föräldrarna. Även om flera av de killar vi tittat på haft svårigheter hemma så ser vi även föräldrar som kämpar så hårt de kan. Men gängets krafter är helt enkelt är för stora.