Tusentals döda efter jordskalvet i Haiti – förvärrat läge efter stormen

Publicerad 2021-08-19

Över 2 000 människor har dött efter jordbävningen i Haiti.

Tiotusentals familjer är hemlösa till följd av jordskalvet och läget har förvärrats efter att stormen Grace dragit över landet

Det är fortfarande många som saknas dagarna efter den kraftiga jordbävningen i Haiti. Närmare 10 000 personer har skadats och enligt de senaste siffrorna har upp mot 2 200 människor dött i jordskalvet.

Jordskalvet med en magnitud på 7,2 inträffade i lördags. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS klassades jordbävningen med röd varningsflagg.

Det stora skalvet orsakade omfattande skador i den redan fattiga nationen, rapporterar BBC. Över 60 000 hus har förstörts och många människor befaras finnas kvar under rasmassorna.

Omkring 2 000 personer har hittills dött som följd av jordbävningen i Haiti. Läget för de överlevande har förvärrats efter stormen Grace.

Staden Les Cayes, på den sydvästra delen av Haiti, är en av de värst drabbade städerna.

– I går tog jag skydd nära kyrkan, men när jag kände att marken skakade igen sprang jag tillbaka hit, säger Magalie Cadet som nyhetsbyrån AFP har pratat och som bor i Les Cayes.

Hon säger att få byggnader stod kvar och att människor i stället har fått ge sig ut på gatorna.

FN: Barn hårt drabbade

Tusentals människor har blivit hemlösa efter skalvet och många kan inte återvända till sina skadade hem på grund av rasrisken. Jordskalvet har lett till enorm ödeläggelse enligt landets premiärminister Ariel Henry.

Enligt FN har omkring 500 000 barn drabbats hårt och har begränsad eller ingen tillgång till tak över huvudet, rent vatten och mat.

Läget förvärrades ytterligare när den tropiska stormen Grace drog in över landet i början av veckan. Stormen förde med sig närmare 400 millimeter regn – samtidigt som räddningsarbetet pågår. Amerikanska National Hurricane har varnat för kraftiga översvämningar och jordskred i tätbebyggda områden.

Skakades av av efterskalv

För alla människor som inte kan återvända till sina hem och nu befinner sig ute på gatorna kan det även innebära stora hälsorisker och medföra sjukdomar så som kolera.

– Många familjer i Haiti har förlorat allt efter jordskalvet och bor bokstavligt talat nu med fötterna i vattnet på grund av översvämningarna, säger Bruno Maes, Unicefs sändebud i Haiti till BBC.

Ett efterskalv efter den kraftiga jordbävningen i lördags skakade sydvästra delarna av Haiti natten till torsdag, lokal tid.

Haiti har tidigare drabbats av kraftiga naturkatastrofer. Den dödligaste var jordbävningen som drabbade landet 2010 då över 200 000 människor dog. Jordbävningen orsakade enorma skador i landet.

Även 2016 drabbades Haiti av en naturkatastrof.