Stefan Löfven om rasist-uttalandet: ”Funnits en oro”

Publicerad 2021-11-05

GÖTEBORG. S-toppen Mikael Damberg anser att det funnits en ängslan att uppfattas som rasistisk om man kopplar ihop integration och brottslighet.

Stefan Löfven delar hans uppfattning och säger att debattklimatet är annorlunda i dag.

– Brott är ett brott, oavsett om du är född i Sverige eller inte.

Mikael Dambergs uttalande om den tidigare ängsligheten ledde till en stor debatt om hur Socialdemokraterna har talat om integrationsproblem.

M-ledaren Ulf Kristersson kallade uttalandet för hyckleri och sa att S har avvisat Moderaternas politik om hårdare tag för att komma tillrätta med problemen.

Men Stefan Löfven delar Dambergs uppfattning.

– Det kan ha funnits en viss oro för det. Men den är heller inte helt obefogad. Du har å andra sidan de som vill utnyttja det här för att sätta stämpel på de som kommer från andra länder eller har en annan hudfärg. Jag tror ändå att det i längden är bättre att vara helt öppen och ärlig. Utgår man från människors lika värde, då är det lika behandling för alla. Brott är ett brott, oavsett om du är född i Sverige eller inte.

”Vi måste vara noga med att inte koppla att om man har en viss religion eller viss hudfärg, då är man mer benägen till brottlighet. Det är inte det det handlar om”, säger Stefan Löfven.

Partiet har tagit diskussionen

Känner du att du själv kunde ha varit annorlunda i din retorik?

– Jag tycker att vi har tagit den diskussionen och varit tydliga där. Det är egentligen inte nytt i partiet. Olof Palme sa för länge sedan på frågan hur många vi kan ta emot ”ja så många vi kan integrera”, säger Löfven och fortsätter:

– Det jag vill vara väldigt tydlig med är att vi måste vara noga med att inte koppla att om man har en viss religion eller viss hudfärg, då är man mer benägen till brottlighet. Det är inte det det handlar om. Det handlar om sociala förutsättningar, fattigdom skapar mer grogrund för det, sedan har vi också förmögna människor som begår brott.

”Vi har också förmögna människor som begår brott”, säger Stefan Löfven.

Ångrar inte ”Mitt Europa bygger inga murar”

Hösten 2015 höll Löfven ett uppmärksammat tal på Medborgarplatsen i Stockholm. I talet uppmanade Löfven hela Sverige att hjälpas åt att ta emot människor på flykt. Budskapet var: ”Mitt Europa bygger inga murar”.

Aftonbladets reporter Olof Svensson intervjuar Stefan Löfven.

Sedan dess har Socialdemokraterna stramat åt migrationspolitiken och retoriken har förändrats.

Ångrar du budskapet i talet ”Mitt Europa bygger inga murar”?

– Nej. För poängen var just ”mitt Europa”. Klarar inte Europa att göra det då blir det svårt för enskilda länder. Då får Sverige, Tyskland och några länder till ta hela ansvaret. Hade vi gjort det här tillsammans, då hade vi haft en helt annan situation.