Plan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen

Uppdaterad 2022-03-31 | Publicerad 2022-03-30

Den 2 mars kränkte ryska plan svenskt luftrum.

Två av dem var bestyckade med kärnvapen, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Stämmer detta, talar vi om en helt annan magnitud av händelsen, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant till Aftonbladet.

Två av de ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum den 2 mars var bestyckade med kärnvapen, enligt uppgifter till TV4.

Enligt kanalen var kränkningen en medveten handling i syfte att skrämma Sverige.

Totalt handlade det om fyra ryska stridsflygplan som kränkte svenskt luftrum. Det inträffade öster om Gotland.

Försvarsmakten bekräftade kränkningen då och sa att man såg mycket allvarligt på händelsen. De kallade det då för en allvarlig händelse. Men de har ännu inte bekräftat TV4:s uppgifter om att de varit kärnvapenbestyckade.

– Om TV4 går ut med det här måste de ha mycket på fötterna. Det är ingen uppgift som man tar i luften och sedan går ut med, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant till Aftonbladet.

Han menar att om uppgifterna stämmer innebär det ett ”höjt varningens finger” med anledning av den svenska Natodebatten.

– Om man nu har ett vapensystem som kan bära kärnvapen och gör det, är det ingen vardagshändelse. Hantering av kärnvapen görs inte av vem som helst, det är ingen rutinhändelse.

Jörgen Elfving säger att man inte bör vara mer orolig än tidigare.

– Spänningen i Östersjöområdet är vad den är, men det fråntar inte att vi måste vara vaksamma och uppmärksamma på vad som sker.

”Mer allvarlig incident”

Jörgen Elfving menar att i de flesta fall är jaktplanen beväpnade med jaktvapen.

– Att bestycka planen med kärnvapen är en mer allvarlig händelse än en vanlig incident. Stämmer uppgifterna om kärnvapen talar vi om en helt annan magnitud av händelsen.

– Men så vitt jag kan erinra mig så har något sådant här inte hänt innan. Möjligen under kalla kriget men inte i modern tid.

Det absolut viktigaste är, menar Elfving, att Försvarsmakten går ut och säger sanningen om det här.

– Säger man inget eller inte vill bekräfta, då gör man definitivt fel. I dagens informationssamhälle kommer det bara leda till en uppsjö av spekulationer och konspirationer – vilket inte är till gagn för Sverige.

Säkerhetsexperten är skeptisk till uppgifterna

Säkerhetsexperten Johan Wiktorin skriver på Twitter att han är "mycket skeptisk" till TV4:s uppgifter.

"Su-24 är förvisso designade för att bära taktiska kärnvapen, men i form av bomber. De måste alltså flyga fram till ett mål. Formationen med eskorterande SU-27 som blev beskriven i samband med kränkningen talar dessutom emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last", skriver han.

Rysk personal kallades till UD

Flygvapenchefen kallade händelsen för ett ”oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida.”

Det var två ryska stridsflygplan av modell SU 27 samt två ryska stridsflygplan av modell SU 24, som kränkte det svenska luftrummet.

Strax efter kränkningen kallades rysk personal upp till Utrikesdepartementet.

Statsminister Magdalena Andersson hänvisar till försvarsminister Peter Hultqvist i frågan. Det meddelar statsministerns pressekreterare.

Aftonbladet har sökt försvarsministern och Försvarsmakten.