Salomonledare klarade misstroendevotum

TT-Reuters

Publicerad 2021-12-06

Salomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare har klarat en misstroendeomröstning, efter protester nyligen som urartade i plundring och bränder. Men många misstänker att Kina har ett finger med i spelet.

– Det här är en premiärminister som frivilligt har äventyrat vår suveränitet för sin egen politiska nytta, sade oppositionsledaren Matthew Wale under debatten inför omröstningen i Salomonöarnas parlament på måndagen.

Men några timmar senare stod det klart att initiativet om misstroende inte lyckades – bara 15 ledamöter röstade mot Manasseh Sogavare, medan 32 röstade för att han ska sitta kvar.

Frågan är om det lugnar känslorna, eftersom det florerar uppgifter om kinesisk inblandning. Enligt tidningen The Australian har flera parlamentsledamöter uppgett att de har erbjudits pengar, som ska kunna kopplas till Peking, mot att de stöder premiärministern i omröstningen.

Från Taiwan

Över 200 poliser och soldater från Australien, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och Fiji är på plats eftersom det befarats att omröstningen skulle kunna utlösa ytterligare våldsamheter. Flera områden i huvudstaden Honiara har spärrats av och butiker har bommat igen.

Fyra personer miste livet under de senaste protesterna och stora delar av Honiaras kinesiska kvarter förstördes.

Protesterna som inleddes i slutet av november riktades mot premiärministern och regeringen. Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande och menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna.

Lång fiendskap

Experter menar dock att missnöjet har flera orsaker, bland annat hög arbetslöshet som har förvärrats under pandemin. Krisen har också underblåsts av långvarig fiendskap mellan invånarna på den folkrikaste ön Malaita och centralregeringen baserad på ön Guadalcanal.

Önationen med omkring 700 000 invånare har i årtionden uthärdat etniska och politiska spänningar. Malaitainvånare har länge klagat på att deras ö är försummad av centralregeringen, och splittringen intensifierades när Sogavare erkände Peking 2019.

Har avsatts

Salomonöarnas centralbank uppger att skadorna efter upploppen kostar landet motsvarande över 600 miljoner kronor.

Oppositionsledaren fördömer de senaste upploppen, men säger att ”de bleknar i jämförelse med plundringarna som sker i toppskiktet på bekostnad av vanliga Salomonöbor”.

Sogavare är Salomonöarnas premiärminister för fjärde gången och har avsatts genom misstroendeomröstningar två gånger tidigare, 2007 och 2017.