Rysslands invasion av Ukraina

”Fartyg från första världskriget skickas till Moskvas vrak”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Putin uppges ha beordrat en räddningsoperation till det sänkta flaggskeppet Moskva.

Det 110 år gamla krigsfartyget Kommuna deltar i insatsen, rapporterar Forbes.

Enligt militäranalytiker vill ryssarna bärga hemlig utrustning från vraket.

Den ryska robotkryssaren Moskva sjönk i Svarta havet den 14 april. En bild på det brinnande skeppet ger enligt militär expertis stöd åt uppgifterna att det sänktes av två ukrainska missiler.

Officiellt hävdade Ryssland först att flaggskeppet gick under i hårt väder och att hela besättningen evakuerades. I fredags gjorde dock försvarsdepartementet ett nytt uttalande där det hette att en soldat dött och 27 saknas.

Bild som sägs visa det brinnande fartyget Moskva.

Nu rapporterar den amerikanska affärstidningen Forbes att Vladimir Putin beordrat en räddningsoperation till Moskvas vrak.

Bland de åtta fartyg som deltar i insatsen finns bärgningskatamaranen Kommuna, enligt tidningen. Den byggdes redan 1912 och har tjänstgjort i båda världskrigen.

Används för bärgning

Kommuna användes från början för bärgning av ubåtar. Nu rapporteras den primärt vara en sorts basfartyg som miniubåtar utgår från för att hämta upp fartygsdelar från havets botten.

Fartyget Kommuna.

Enligt militäranalytikern och författaren HI Sutton är det osannolikt att den ryska marinen försöker bärga hela Moskvas vrak.

En amerikansk försvarskälla gör samma bedömning i samtal med Forbes:

– Det skulle vara en enorm ingenjörsutmaning att försöka få upp det här fartyget till ytan. Vi har inte sett några indikationer på att de har något intresse av att göra det.

Expert: ”Legitim måltavla”

Däremot kan Putin vilja bärga robotar, kodningsmaskiner, loggar och annan hemlig utrustning från Moskvas vrak, uppger militära experter enligt Daily Mail. Ett av syftena är att inget ska hamna i händerna på främmande makt, skriver Daily Express.

Samtidigt är det en riskfylld operation eftersom Ukraina har bevisat sin förmåga att beskjuta ryska skepp. Enligt HI Sutton blir Kommuna en legitim marin måltavla när den deltar i operationen.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Vladimir Putin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Flera saknas efter Moskvas förlisning – anhöriga söker svar

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Vladimir Putin

Ukraina

Ryssland

Fartyg